fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ФРАНЧЕСКА

Тя всъщност не се казва така. Започнаха да я наричат с името Франческа, когато се върна от Франция, където прекара дълги месеци в безуспешни опити да пробие в киното. Дори по едно време є минаваше през ума дали да не си помогне, като упражни сексуален тормоз върху някого от екипите. Например третия помощник режисьор, гардеробиера или двамата осветители. Тогава от приятели научи, че в България май щяло да се снима филм и търсели подходяща актриса. На кастинга разбра, че филмът ще е късометражен и нискобюджетен, продуциран от „Животът на кучетата има значение” – българският клон на международната фондация “Dog lives matter”. Но прие ролята като първа стъпка към Оскарите.

Ето накратко фабулата. Героинята на Франческа е млада жена – ветеринарен зоотехник. Тя работи всеотдайно и с любов по кастрирането на докараните в приюта бездомни песове. Там се запознава с Жеко Бончев – Джеки, шофьор на камионетката и ловец на кучетата. Този Джеки не е плейбой и покорител на женски сърца. Просто обикновен човек, на когото жените деликатно отказват поканата му за чашка кафе, когато разбират с какво се занимава и колко получава. А мъжете го потупват състрадателно по рамото и му дават цигара.

На снимките, правени в стария общински кучкарник в Елин Пелин, зоотехничката разбира, че това е мъжът на живота й. Тя иска някой да я люби, тачи и милее и с копнеж го пита „Ти ще ме тачиш ли?“. Изненаданият от въпроса є мъж сконфузено є отвръща „Нека не избързваме. Първо да се опознаем, да видим дали  си допадаме и тогава може да се изтачиме“. И когато тя просълзена от щастие му казва „Глупчото ми той” и го прегръща, зрителят разбира, че това не е някаква сълзлива мелодрама, а истинска любов. Според киноманите тази затрогваща сцена неминуемо ще донесе номинация на актрисата.

Постепенно обаче сюжетът се заплита и започва охладняването на Жеко. И така се стига до кулминацията във филма – драматичния разговор между двамата, в който той заявява, че я напуска огорчен и разочарован, изричайки станалата по-късно култова реплика „Защото, когато изрежеш топките на едно мъжко същество, то престава вече изобщо да бъде същество. Независимо дали е куче или човек”.

Съсипаната героиня разбира, че и тя няма повече работа тук във фрашкания със спомени кучкарник и също си тръгва. Заминава за Африка да скопява други животни и един слон я смазва при опита є да го кастрира.

Поради липса на слонове тази сцена е пресъздадена като разказ на очевидци на случката. Двама мургави наши сънародници – боси, полуголи и с тръстикови препаски – главатарят и шаманът на племето – описват пред репортера трагичната гибел на природозащитничката. Преводач им е друг туземец, който е следвал в България по линията на научно-културния обмен между страните.

Със сигурност зрителите дълго ще останат замислени и неми по местата си след края на филма, докато на екрана бавно се скролват имената на участниците, на всички кастрирани кучета и банковите сметки на фондацията за дарения, припомняйки си как до неотдавна по улиците във всички градове вилнееха глутници от бездомни кучета всяващи ужас у гражданите. И ще са благодарни, че този кошмар е вече в миналото.

И дано си спомнят, че това го дължат имено на хора като Франческа. Не героиня, не идол.

Просто Франческа.

Иван Сариев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име