fbpx
От категория: Каква стана тя

ЗДРАВНА КАЦА

Болен на здрав носи

Това лято цените по морето покоряват олимпийски върхове също като момичетата ни в Токио. И ако парите за храна, нощувка и забавления са отдавна предвидени и заделени, то молете се да не ви потрябва лекарска помощ. На социалноосигурените Европейската здравна карта гарантира безплатно лечение в чужбина, но ако пътувате у нас – в собствената ни държава, водете личния си лекар със себе си или плащайте от джоба си. НЗОК се грижи за нас само по местоживеене, независимо, че здравни осигуровки плащаме целогодишно.

А на морето частните медицински центрове са наточили скалпелите като за последно – не мислете да настивате /преглед 100 лева/, да се наранявате /превръзка – пак толкова/ или да ви ухапе кърлеж. Отстраняването на кърлежа, според репортаж в медиите, ще ви струва 120 лева. Нашите баби са виртуози в отстраняването на паразитите кръвопийци от ръчичките и крачетата на внуците. Ако нямате свекърва или тъща под ръка,  при нужда потърсете някоя местна жена, която продава круши и смокини пред двора си. Ще є трябва само олио и пинсета, за да ви извади кърлежа – сигурно ще е безплатно, такива жени имат съвест, за разлика от частните медици. Ако имате настинка, може и  чай да ви направят. На това му се казва „От златните ръце на баба“, въпреки че самолечението не е препоръчително. И ако саморазправата с кърлежите е възможна,  за повечето болежки ви трябва професионална помощ.

Здравната застраховка е друго възможно решение – т.е. неудоволствието да плащате на две места ви носи спокойствието да сте двойно подсигурени. Повечето хора, без да са учили задълбочено философия, започват да търсят логиката и смисъла на съществуването на НЗОК – дали не е създадена да разпределя нашите пари по неведоми схеми и да ни предоставя услуга с лошо качество? Кой не е доплащал за изследвания, които не се поемат от касата, кой не е чувал, че консумативите и медикаментите при постъпване в болница са разход за сметка на болния. Разсъждавайки по това, осигурените могат да стигнат и до  въпроса: докога българинът на курорт ще плаща на частните здравни центрове, които го скубят като златна кокошка?

Ирена Георгиева

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име