fbpx
От категория: Каква стана тя

Сирене “Общинско”

В тези летни жеги какво му остава на човек, освен да търси хладината на градските паркове? И ако с разхвърляните навсякъде опаковки и шишета отдавна сме свикнали, то с неподдържаните зелени площи положението всяко лято излиза извън контрол.

Повечето столични паркове заприличват на такива джунгли, че дори и Тарзан, въоръжен с мачете, трудно би си проправил път през тях. Какъв е изходът? Никакви химически препарати! На мода са био методите за справяне с избуялата зелена растителност. Американците са го измислили! „Над 20 кози участваха в ежегодното почистване на Ривърсайд парк в Ню Йорк”, предаде Ройтерс.

Събитието се провежда всяка година, като целта му е част от бурените и плевелите в зелените площи да бъдат почистени по възможно най-екологичния начин. „Козите нападат всякакви треви и инвазивни растения, в това число и отровния бръшлян. Придвижват се лесно из тежкия терен и оставят след себе си почистени тревни площи”, казва управителят на парка Дан Гародник.

Къде блеем ние, че не използваме чифтокопитния си ресурс? Според земеделската статистика в страната ни има над 270 000 броя кози. Та това е сериозен капитал! Общинско предприятие “Паркове и градски градини” да се самосезира по най-бързия начин и да организира извозването на кози от провинцията в посока – София. Столичната община се грижи за общо 23 000 декара зелени площи. От градския бюджет всяка година се отделят десетки милиони за поддръжката им. Що за разхищение, след като разполагаме с толкова глави блеещ добитък?

И още едно преимущество на козичките – дават допълнителна продукция! Козето мляко е пълно с калций, витамини, а и не предизвиква алергии. Ако Столична община отвори една своя мандричка, току-виж направила пазарен бум. Козе сирене „Общинско” – звучи някак гордо!

Като развием технологията, ще поканим и делегация от Ню Йорк за обмяна на опит. Да видят те що е то българско сирене и какви чудни паркове имаме.

Остава само да разрешим проблема с козите барабонки.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име