fbpx
От категория: Каква стана тя

ПОЛИЦАИ ПЪРЗАЛЯТ ПРОКУРОРИ ВЪРХУ ДИНЕНИ КОРИ

Има у нас такива, които не спират да повтарят,  че през последните 30 години ни залъгват с някаква „фасадна” демокрация. А истинска демокрация няма. Което изобщо не е вярно. Не демокрация, лустрация няма у нас. И точно нейната липса е доказателство, че сме най-демократичната страна в Европа. Има ли друга държава с такава демокрация, която позволява на бивш комунистически следовател да бъде назначен за вицепремиер и министър на вътрешните работи? Има ли такава демокрация, която ще му позволи да обвинява Бойко Борисов в канибализъм, да уволнява от трибуната на Парламента Иван Гешев и да го сравнява с Вишински – любимият главен прокурор на Сталин, помогнал му с издаването на смъртни присъди в избиването на милиони? Да ме извиняват заблудените, но това го няма никъде в Евросъюза. Уж демократичните му членки отдавна забраниха на бившите комунисти и копоите от тайните служби да участват във властта, докато у нас те продължават да управляват живота ни.

И неслучайно животът се развива във все по-демократична посока. Бойко Рашков уволни сума ти полицейски шефове в страната и заяви, че не вярва на нито един от прокуратурата на Вишински. И въпреки че в  нея работят повече от 1531 прокурори, след дамгосването им от вътрешния министър те престанаха да съществуват за МВР. А това моментално се отрази отлично на борбата с престъпността. Най-пресният пример е убийството в столичния квартал „Бояна”на 14 юли.

Във вторник около 15,15 часа на една пейка близо до Националния исторически музей е открито тялото на 63-годишната Евгения Трайкова. Тя е била ударена по главата с плоча от настилката на парка. Свидетел видял как мъжът, който я ударил, избягал с чантата й. Свидетелят веднага подал сигнал на 112 и описал убиеца като мъж с брада. Това бил 57-годишният рецидивист Христо Христов, с когото жертвата живеела на семейни начала.

Дотук свидетелят си е свършил отлично работата. Да видим какви ги е свършила полицията. Преди това една информация за размисъл: демократичната метла на Бойко Рашков разкара от поста директор на Столичната дирекция на вътрешните работи и старши комисар Антон Златанов, а на негово място назначи Калоян Милтенов.

Ето как действа СДВР в новата ситуация. Според наказателно-процесуалния кодекс полицията трябва веднага да уведоми дежурния прокурор за убийството – независимо по кое време на денонощието е извършено то. Защото разкриването на всяко престъпление се ръководи от самото му начало от прокуратурата. СДВР обаче изобщо не съобщава на държавното обвинение за убийството /!/ и я карат през просото без никакъв надзор. Без надзор е оставен и домът на жертвата, от полицията се сещат да идат там чак вечерта, но тогава намират Христо Христов вече дегизиран и без помен от брада.

От държавното обвинение научили за убийството като всеки обикновен гражданин – от медиите /!?!/ Прокуратурата поискала обяснение от СДВР и едва тогава с голяма неохота й било докладвано за случая и предадени събраните материали. Това станало чак 22 часа след престълението. Полицията крие от прокуратурата едно убийство цяло денонощие! Е, нима има друга толкова всичкопозволяваща демокрация като нашенската, която би допуснала това? Която не би уволнила веднага и шефа на СДВР, и вътрешния министър? Вместо да се радват, че Бойко Рашков не е вкарал всички прокурори в затвора, от държавното обвинение мрънкат, че разследващите са допуснали много грешки при своите действия. Които щели да бъдат избегнати, ако за убийството било докладвано на дежурния прокурор. Ето някои от „дребните” гафове: не са били иззети записите от монтираните в близост камери за видеонаблюдение; разпознаването на заподозрения за престъплението е било извършено чак в сряда следобяд, когато вече е бил добре избръснат, което е можело да затрудни свидетеля; назначената съдебно-медицинска експертиза не е била приета от вещото лице по законовия ред. А ето и черешката на тортата: аутопсията на тялото на жертвата не е била подписана от съдебен лекар /?!?/ Сякаш е била направена от намиращия се под ръка трезвен санитар.

Така че е крайно време заблудените да престанат да наричат нашата демокрация „фасадна”. Кога друг път на полицията така са й били развързани ръцете и е й било позволено да /не/върши каквото си иска? А хубавото е, че описаният по-горе не е единичен случай. Преди дни полицията в Габрово също „забрави” да уведоми прокуратурата за престъпление, по което работи. Това изпълва с надежди, че скоро полицията ще загърби и съдиите и направо ще започне да раздава безапелационни присъди, както прави нейният министър от телевизионните студиа и трибуната на Народното събрание. Тогава дори заблудените ще проумеят, че у нас има истинска демокрация.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име