fbpx
От категория: З-з-заядлив коментар

Мажоритарни ли?

З-зад гърба ни останаха още едни избори. Главното, което политолозите сочат като характерна черта за тях, е ниската избирателна активност. Но това не е вярно. На последния вот се открои съвсем друго нещо – нагласата на населението за мажоритарност.

Когато се пуска бюлетината за познати лица обаче, може да има и неприятни изненади за кандидатите. Защото хората не гласуват за някого точно защото добре го познават.

Слави Трифонов например загуби категорично в родното си село (Учиндол до 1950 г. , а сега Тодорово). Първото място там спечели коалиция „Българските патриоти”, а второто се поделя от ГЕРБ и „Има такъв народ”.

В Крушовица, родното място на Корнелия Нинова, хората гласуваха доверие на „Има такъв народ” за сметка на прочутата си съселянка и БСП остана втора.

В родното село на Ахмед Доган – Пчеларово, ДПС съвсем го закъса. Почетният председател на движението понесе шокираща загуба, защото съселяните му класираха на първо място БСП, следвана от „Има такъв народ” и ГЕРБ.

Най-известната протестърка Мая Манолова също загуби в родния си град Кюстендил. В цялата област за новата партийна лидерка бяха пуснати едва 2927 бюлетини, докато ГЕРБ застана далеч пред „Изправи се. Мутри вън!” с 14 164 гласа.

Дали хората не искат да бъдат управлявани от своите съселяни (съграждани), защото добре ги познават, и не пускат бюлетините си за тях, понеже са преценили колко струват? И дали затова политиците вече 30 години толкова много се дърпат от въвеждането на мажоритарната избирателна система?

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име