fbpx
От категория: Каква стана тя

Ду ю спийк инглиш?

Да си държавник и да знаеш поне един чужд език е нещо съвсем нормално в цивилизованите страни. За съжаление у нас някои от най-високопоставените ни политици са на Вие с езиците.

Например новобранецът на политическата сцена – Слави Трифонов, така и не научи английския като хората. В шоуто си постоянно ползваше преводачи и често се самоиронизираше на тази тема. Пред публиката това минаваше за майтап. Сега като лидер на спечелилата парламентарните избори партия езиковата неграмотност само допълва цялостното усещане, че човекът не си е на мястото. Трифонов се изявява  по фейсбук. Едва ли ще му се наложи да ползва английски на живо, но поне малко да го беше досрамяло от проекто-кабинета. Повечето кадри в него са завършили с отличие западни университети.

И каква стана тя – шефът неук, а подчинените с по три дипломи.

Слави, май е крайно време да запишеш един ускорен курс по английски! Друго си е от диванчето да изръсиш някоя чужбинска фраза – веднага се издигаш в очите на електората.

Всъщност не само учиндолският шоумен е скаран с английския. Бившият министър-председател Бойко Борисов сигурно беше единственият премиер в ЕС, да не кажа в целия свят, който не знае и бъкел английски. Не че му пукаше от този факт, но нечленоразделните му чуждоезикови опити си бяха излагация за цялата ни държава.

Някои ще кажат в негова защита – пак Бойко Борсов го изкарахте най-черния. Спокойно, дори и той има достойна конкуренция! С доста съмнителен английски Николай Бареков изкара цял мандат в Брюксел, вземайки петцифрена заплата в евро. „Европейският парламент е място за млади и пенсионирани политици. Аз попаднах тук на средна възраст и няма какво да постигна повече”, заяви в едно интервю пишман евродепутатът.

Не е вярно, има какво – можеше да научиш поне английския!

Сега всичките ни надежди са отправени към бъдещия политик Кубрат Пулев. Със своята езикова култура той слага в малкото си джобче голяма част от родните парламентаристи. „Велика България” на три езика!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име