fbpx
От категория: Каква стана тя

БИС ЗА “АЗИС”

Да си първи е не само престижно, но и сигурен белег за надмощие. Ние, българите, като народ много обичаме да водим хорото. Жалко, че великите сили ни отнеха възможността да полетим първи в космоса, но пък си имаме Джон Атанасов, Стефка Костадинова и киселото мляко.

Въпреки всичко надпреварата „кой е по-по-най” отдавна тече сред българските градове. Всеизвестен е спорът между Шумен и Лом за първата театрална постановка, състояла се през 1856-а година. Шуменци изпреварват ломчани с четири месеца, но разпрата и до наши дни не е приключила. Варна, от друга страна, претендира за първия български кораб. Истината обаче е, че и той е шуменски!

През 1862-а година заможни шуменци основават първото българско акционерно параплувно дружество “Провидение”. Един от собствениците на компанията Илия Дюкмеджиев пътува до Глазгоу и купува от английската корабостроителница „Хендерсън” новопостроения параход „Eugene”. При пристигането в Цариград на дългия цели 52 метра параход той бива кръстен “Азис” в чест на управляващия султан Абдул Азис. Плавателният съд е снабден с машинен телеграф – тогава едно от най-новите технически постижения. Плава от Цариград до Варна, Бургас, Браила, Галац и до Самсун.

За съжаление шуменският “Азис” е в употреба само едно лято. Параплувното дружество фалира и през май 1865-а година корабът е върнат в Англия и препродаден. Така или иначе Шумен и тука е пръв и доказва популярната максима: „Варна – пристанище на Шумен”.

Театралните и корабни спорове изглеждат като детска игра в сравнение с грандиозната бирена вражда между Шумен и Пловдив. „Шуменско пиво” е създадено през 1882-а година, а „Каменица”- 1881-а.

Веднъж на маса, след няколко пенливи питиета, мой приятел, роден под тепетата, подхвана тази тъй болезнена тема: „Няма какво да спорим, „Каменица” е първа! Една година си е една година. Бием ви и толкова!”. На пръв поглед пловдивчани безапелационно печелят.

Аз обаче, нали съм шуменец, реших да защитя подобаващо честта на своя роден град: „Каменица” е първата бира в Източна Румелия, а „Шуменско” – в Княжество България!”. След този мой железен аргумент примирието беше неизбежно.

Наздраве за биреното съединение!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име