fbpx
От категория: Каква стана тя

УСЛОВНО СЪДИ СТАР КАДИЯ

Родната Темида е затрупвана с хули, но истината е, че мнозина са доволни от от нейната работа. Един от тях е бившият лидер на БСП в София Румен Овчаров. През август миналата година Специализираният наказателен съд го призна за виновен, че: в качеството си на министър на икономиката е проявил умишлена безстопанственост към работата на „Мини Бобов дол” и по този начин е ощетил държавния бюджет с над 24 милиона лева. Затова бе осъден на 2 години условно и за нанесените щети на държавата бе задължен да внесе в хазната 16 милиона и половина.

Хазартните личности започнаха да се обзалагат, че той няма да върне и един лев на държавата. Край на залозите сложи Апелативният наказателен съд, който на 22 юни потвърди условната присъда за Румен Овчаров. Но не и паричната санкция. Въпреки че също го призна за виновен в умишлена безстопанственост, спецсъдът коригира нанесените щети на бюджета: те не били за 24 милиона, а само за… два милиона и половина. Тоест – нищожна финансова загуба, направо загубичка. И отмени присъдата в тази част. Затова срещу липсващите милиони Р. Овчаров няма да внесе в хазната дори една стотинка. Така тази знакова фигура на червената столетница стана от онези, които хем са осъдени, хем са благодарни на Темида за произнесените от нея присъди. Като Христо Ковачки. През 2011-а Софийският градски съд го призна за виновен, че чрез фиктивни сделки е укрил повече от 16 милиона неплатено ДДС . Три години по-късно обаче Върховният касационен съд го призна за невинен и му опрости тези 16 милиона, понеже фалшивите документи за присвояването на огромната сума не били подписвани от Христо Ковачки, а от негови пълномощници.

И днес ситуацията остава непроменена. През 2012-а година ГДБОП и Специализираната прокуратура арестуваха Денис Бошнаков, Марияна Комитова, Павел Варнаджиев и Радослав Босилков – управител на „Надин Комерс”. Според събраните доказателства групата действала от януари 2010-а до началото на 2012-а. Обвиняемите имали добре организирана мрежа от кухи фирми. „Надин Комерс” сключвала сделки с тях за огромно количество скрап от металургичния комбинат „Кремиковци”. В документите разходите били изкуствено завишавани, а печалбата – намалявана. Кухите фирми обаче изобщо не са имали капацитет да търгуват с вписаните количества, нито пък лицензирани площадки за съхраняването на скрапа. Така чрез тази финансово-счетоводна алабалистика само за една година и половина бил спестен ДДС  в размер на 16 милиона лева, които вместо в  хазната влезли в джобовете на четиримата.

И децата знаят, че който разполага с много пари, няма да влезе в затвора. Неслучайно делото на ДДС-милионерите успява да стигне до съда чак през 2015-а г. А там виси на първа инстанция цели 6 лета. И едва преди месец Специализираният съд обяви наистина погалваща присъда: четиримата данъчни аферисти, ощетили с 16 милиона държавния бюджет, бяха наказани само с 2 по години… пробация. Така тези, забогатели по втория начин бизнесмени, автоматично също стават фенове на родното правораздаване.

Да не говорим за постоянното хуманно отношение към по-дребни риби като Т. Г. от Варна, обвинен, че с цел да намали ДДС на своята фирма е отчитал фиктивни фактури. И е завлякъл държавата с 391 000 лева. Преди дни Варненският окръжен съд наказа неговото данъчно престъпление с условна присъда. Сякаш и кражбата на почти 400 хиляди е условна, а не действителна.

В САЩ е популярен следният виц: ако се изгубиш някъде, данъчните винаги ще те открият, дори да си на другия край на света. Затова американците най-много се страхуват от тях. Защото престъпленията срещу държавната хазна се преследват безмилостно и се наказват жестоко, дори с по няколко доживотни присъди. У нас обаче данъчните, също като магистратите, се грижат за доброто настроение на богатите. През 2015-а НАП опрости 17 милиарда невнесени данъци, а миналата година – още 10 милиарда. Вместо да ги събере. А Темида пък вместо да наказва, държи извън килията всякакви бюджетни престъпници и ги развеселява със своите смехотворни присъди.

Сергей Трайков

______________________

Б.Р. Сега разбрахме защо няма български съдии на големи футболни шампионати – ако отсъдят дузпа, ще е условно.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име