fbpx

НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

ГЛАВИ КВАДРАТНИ, НЕВЕРОЯТНИ

Докато партиите се готвят за парламентарни избори, за избори се готвят и в БАН. Там наесен щели да попълват щата си от академици и член-кореспонденти. Отсега се появиха списъци с кандидатите за научни титли, сред предложените за академици в областта на изкуството виждаме две имена, които предизвикват въпроси – Боян Ангелов и Иван Гранитски.

Боян Ангелов е председател на Съюза на българските писатели и поет. По-известен с първото, отколкото с второто. Макар да  издава стихосбирки „на кило”, това още не го прави поет. Има и трето – той е виден социалист от обкръжението на Нинова, член на ръководството на БСП.

Иван Гранитски – също „интелектуалец” от „Позитано”, човек от листите на Нинова – бил една седмица депутат от БСП в „краткото” 45-о Народно събрание, сега пак кандидат за новия парламент. И още две подробности – от неотдавна е  член-кореспондент на БАН, а отдавна е агент на ДС с псевдоним Огнян. Автор на книги с критика и поезия, от които не се помни нито критиката, нито поезията.

С какво тези две персони заслужиха да стават академици, и то – в областта на изкуството?

С таланта си, едва ли – такъв е трудно да се забележи. Но и двамата са забележителни с чувството си за правилно пласиране. Не само около „Позитано”, но и около президента.

Преди десетина години присъствах в БАН на представяне на книга със спомени на проф.Стоян Михайлов, бивш секретар на ЦК на БКП, тогава член-кореспондент на Академията. Залата беше пълна с глави на възраст – побелели, оплешивели. И, както се оказа – напълно квадратни. Това стана ясно не само от представянето на автора Стоян Михайлов, но и от изказванията на присъстващите – те величаеха БКП и Съветския съюз (за тях той още съществува), Георги Димитров и комунизма, заклеймяваха промените в България и влизането в ЕС.

Бях попаднал в комунистически „Джурасик парк” – академичната зала, която би трябвало да е представителна за обществената мисъл, ръкопляскаше като на конгрес на БКП. Гледах портрета на Марин Дринов, основал БАН през 1869-а г., и си мислех:”Бай Марине, ти каква я мислеше, тя каква стана…”

Ако има място в България, което за трийсет години демокрация да не е мръднало с един сантиметър напред, това е БАН. Не толкова в точните науки, а в областта на обществената мисъл. Нивото на мислене там е от времето на „Работническо дело” и „Партиен живот”.

В тоя смисъл и двамата кандидати – и Боян Ангелов, и Иван Гранитски са напълно подходящи за академици – те са на такова ниво.

Писателят Димитър Талев бе казал, че последният комунист в света ще остане в България.

По-точно – в БАН, бих добавил.

Михал Мишковед

П.П. Трябва ли поети, писатели, режисьори и художници да бъдат избирани за академици и член-кореспонденти на БАН? За научните дейци – добре, но защо и хората на изкуството? Чехов, Хемингуей, Йосиф Бродски или Пикасо къде са били академици?

У нас членството на творци в БАН е остатък от социализма. Добре платена хранилка.

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"