fbpx
От категория: Каква стана тя

Нашият петъчен салон

ГЛОБАЛНАТА ПРОГНОЗА

Един министър на културата, иначе артистичен талант, написа „сбогом“ като „збогом“ под окото на камерата. После бягаше като от огън,  щом го молеха да даде автограф с посвещение или да напише и една дума публично. Една културна министърка обърка имената на композитор (Панчо Владигеров) с името на художник (Златю Бояджиев) – и двамата класици в родната култура. Един цар-премиер пък направи  гаф с баща и син писатели, отново класици – Петко и Пенчо Славейкови,  като ги нарече „братя“. Един президент даде пенсия на починал творец… Къде са сега тези министри, премиери, президенти? Имената на творците обаче си стоят и днес по местата като заковани там, във вечността.

Дали по нашенско не е на път да се роди гений – политик и владетел като Фридрих Велики? Фридрих Велики се е научил да чете  и пише чак в края на живота си. Нямал време преди това от битки и грижи, докато създавал своята европейска империя. Признат е за най-добрия военен стратег на 18-и век, от него се е учил Наполеон.

Няма страшно!

Може би и нашите ще се ограмотят, но по-късно!

Страх ме е да попитам сега каква ли е библиотеката на съвременните нам политически лица и патриотични политици, какво ли има в нея, че ръсят акъл толкоз щедро  по медийни мегдани, на площади и седенки.

Тече непрестанно „стартиране“ и „финализиране“, а в последно време само за четири-пет дена се нарояват много „поекти“ и „порами“, и то от най-високата парламентарна трибуна. Така ли е, “коеги“? Някои съгласни букви от азбуката още нямат пропуск за това отговорно място май. Нищо, че са съгласни, а не несъгласни. Едно време беше традиция телевизионните говорителки да са с говорни дефекти. Един популярен директор на бенетето сподели в мемоарните си записки, че спал с всяка една от тях и като че ли пропуснал  само една, тази без говорен дефект.

Обект на присмех днес са културните и почтени хора, които станаха непотребни. На една сватба (певицата я беше драснала като „свадба“) тя е възнаградена с осем хиляди лева хонорар. И пита: какво им е лошото на парите  и секса, та ме обвинявате, че само за тях пея? Един писател с талантливо творчество и известни филми у нас, та и в чужбина, може само да сънува такъв хонорар „за участие“.  Имената им са на върха на езика ми, ама няма да ги кажа, за да не унижавам името на писателя.

Чудно ли е, че се нароиха „артисти” и „министри“, дето се изявяват като съвременни пророци и лидери? Джейн Фонда в мемоарите си признава: „Ние, артистите, сме малко тъпички.  Все пак нали някой друг ни пише думите, които да изговаряме.“

Нещастна е нашата политическа зоология  и не от вчера. Един ден тя може би ще бъде илюстрация за децата ни, за децата на техните деца докъде сме се били докарали. Когато един премиер е бил воден на театър лично от културния си министър и това да е  било културно събитие.

Ако има още грамотни да четат и пишат на български език обаче! Нашите деца влизат българчета в училище, но знаем ли като какви излизат?! В Швеция например кюрдите, като прекрачат шведското школо, излизат … шведи.

…Глобалната прогноза била да ни управляват в недалечно време „лидери“, които няма да могат да четат и пишат дори и по „Фейсбук“, но ще са симпатични на широкия електорат.

Георги Гроздев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име