fbpx
От категория: Каква стана тя

НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ ПАЗАР

С АВТОБУС КЪМ БЕЛАРУС

В предизборната суматоха се усеща раздвижване на „здравите” антиевропейски сили. Бившият премиер Жан Виденов  регистрира партия и даже ще участва в изборите. На пресконференция той обявил:

“Мaйкoпрoдaвцитe щe ми рaздaвaт aкъли, зaщoтo били зaд грaницa и нaпрaвили прaвилния цивилизaциoнeн избoр. A дa ми дoйдaт c фoтoaпaрaтитe cи, вързaни c Фeйcбук пocтoяннo, a пък aз щe им излязa c aвтoмaтa, нoжa или юмрукa cи, кoйтo cъщo e oръжиe. Лукaшeнкo им пoкaзa кaк cтaвa тaя рaбoтa. Клacичecки!”

Изказването не е особено подредено и от него личи  хаосът в главата на изказващия. Но това не е изненада – преди четвърт век, по времето  на Жан, не само в главата на тогавашния премиер, в цялата държава беше  хаос. Липсваха стоки по магазините и бензин по бензиностанциите, банките фалираха, инфлацията беше хипер, доларът достигна 3000 лева, а заплатите – 5 долара.

След като се беше покрил четвърт век, сега Жан слиза от гората като партизанин на 9-ти, размахва юмрук по  примера на Радев и даже отива по-далеч – готов е да насочи автомат срещу врага от Европа. Както го прави Лукашенко –  негов светъл идеал за държавник.

На всичкото отгоре Жан кръстил новооснованата си формация „Ляв съюз за чиста и свята република”. Ако имаше поне малко срам, нямаше да посяга на „чистата и свята република” от цитата на Левски.

Но явно хора като Жан срам нямат. Нито пък покаяние.

През зимата на 1996-а ние, стършелите, организирахме митинг и карикатурна изложба пред Министерския съвет под лозунга:”Добрутро, мутро!”. Пред събралите се хора тогава говори и Радой Ралин, а множеството скандираше: ”Жан, иди си в Пхенян!”

Кой сега ще му извика:

– Жан, взимай автобус към Беларус!.

Автобус, защото полети от цивилизования свят до тази  нецивилизована страна вече няма. Един автобус ще е достатъчен да натовари цялата му партия, заедно с коалиционните й партньори.

 

ПИОНКИТЕ НА СЛАВИ

Класикът Йовков беше написал  цикъл разкази „Ако можеха да говорят”.

Днес с това заглавие може да се обясни мълчанието на партийците от Има такъв народ.  Те мълчат, защото не могат да говорят. Не им дават.

А пък когато проговорят, се вижда,че няма какво да кажат.

Лидерът Слави Трифонов отказва да застане пред медиите. Той само „поства” във Фейсбук, а кой пише постовете – не е ясно. По стила гадаят, че може да е Сиромахов, може да е Хаджи Тошко или друг сценарист от екипа.

Все пак медиите са настоятелни и понякога успяват да откопчат някоя дума, ако не от лидера, то поне от неговите хора. И става ясно, че когато застанат в светлината на прожекторите, партийците от ИТН са доста семпли в изказа си: те повтарят като папагали точките от т.нар. „референдум” , а на други въпроси отговарят уклончиво с „Ще ви кажем, когато му дойде времето”! По този начин се държат пред микрофоните и Хаджи Тошко, и Филип Станев, и най-младият „войник на партията” Станислав Балабанов. Личи, че са минали на инструктаж при своя „патрон” и стриктно спазват указанията му – да мълчат като комунисти на разпит или като сценаристи пред шефа си.

Добре, нали основната точка от „референдума на Слави” беше мажоритарният вот – защото така народът щял да избере за депутати личности със самостоятелно мислене.

Къде е самостоятелното мислене на кандидат-депутатите от ИТН?

Къде е изобщо мисленето им? Пионките имат ли мислене?

Ама  тия въпроси да си ги задават ония, които се готвят да гласуват за пионките на Слави.

М.ВЕШИМ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име