fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ОПЕРАТИВНО ИНТЕРЕСНО ЛИЦЕ

Една случайно дочута фраза в трамвая буквално порази Манол – „Никой не подслушва мижитурки. Трябва да си значима фигура в ъндърграунда, бизнеса или политиката”. Толкова е просто, смая  се той. Как никой не се е сетил, че е вярно и обратното. Ерго, ако хората научат, че си бил подслушван, нищо не може да ги разубеди, че не си важна личност. И край на пренебрежението и  игнорирането. А ако са следили някой друг и той случайно е записан? Не е ли възможно?

Като чуха за какво е дошъл, бюрократите от охраната дори не го пуснаха в сградата на ДАНС, защото такава информация се давала по строго определен ред. Затова се наложи да пусне една обява в Интернет, че търси срещу заплащане човек, който да го свърже с ръководството є. Още същия следобед едни хора се обадиха и след като го изслушаха, уговориха среща в кафе „Мока”. Дадоха му и парола.

Двамата очакващи го мъже поискаха да се легитимира, опипаха го да не носи записващо устройство и бегло показаха служебните си карти.

– Вероятно разбирате, че от съображения за поверителност не се срещаме в централата. Проверихме архива, но не фигурирате никъде. Можем, разбира се, да го уредим отсега нататък, ако желаете, но таксата е 128 лева дневно за първата седмица, а за всяка следваща – вече само по 99. Без дедесето.

– Толкова скъпо? – изненада се Манол.

– А Вие какво си мислите? – на­мръщи се водещият преговорите. – Това са разходи за техника, за екипи на денонощна служба, за рискове и други такива. Вие ношем си нанкате, нали, а хората ни работят. За да не изтърват някоя важна информация, ако говорите насън. Имали сме такива случаи, даже един беше сомнамбул и спящ ходеше до хладилника си да пие швепс. Бе страшно изнервящо.

– Господин генерал-майор, – обади се мълчалият досега сътрудник – мисля, че можем да направим някаква отстъпка за сериозен клиент.

– Добре. – въздъхна другият. – Няма да ви начислим ДДС. Но не можем да ви издадем фактура в такъв случай. Ако сте съгласни, да минем към втория въпрос. Как да ви водим – като оперативно интересно лице или като респондент, тоест прихванат случайно във връзка с друг подслушван? Има разлика в тарифите.

– Ами като е гарга, рошава да е! – невесело отвърна Манол. – Нека съм лице.

– И последно – сам ли ще си говорите или искате въвличане в организирана група? Възможностите не са малко. Най-евтино е да ви запишем с експремиера, защото имаме готови стотици часове негови записи. Доста повече струва, но е злободневно, с изгнаника в Дубай. Най-скъпо, естествено, е с Херо Мустафа. Може да изберете дали само да си говорите с нея, защото тя вече поназнайва доста сносно езика ни, или да пеете заедно. Нали си спомняте песента є там с другите и Графа?

Договориха се. Манол плати авансово половината сума и зачака с нетърпение следващата среща. Този път дойде само генералът и много бързаше.

– Така. Ето ви флашката. Като доказателство. За съжаление тя се повреди, защото складът, където я държахме, се наводни и нищо не може да се чуе на нея. Затова решихме да ви издадем удостоверение. – И зачете бързо на глас. – „Настоящето се издава на така-така-така, в уверение на това, че последният е бил подслушван неправомерно и незаконосъобразно от ДАНС от – до така-така-така в нарушение на разпоредба две от Правилник номер така-така-така”. Подпис и печат.

След брифинга, който Манол свика, неговият случай се задържа доста дълго в медиите като топ новина. Обадиха му се и от две партии, намеквайки, че биха го включили в кандидат-депутатските листи. Е, не чак като водач, но с това преференциално гласуване не е невъзможно да спечели. Като онзи феномен „15-15”, с който некой си Неков през 2014-а година прескочи самия Станишев.

От ДАНС отричат всичко. Нормално. Онези двамата не били техни служители, а вероятно някакви изпечени мошеници, които са преметнали един наивник. Хайде, бе! Манол Монев и наивник! Ама и кой ли вече им вярва.

Иван Сариев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име