fbpx
От категория: Каква стана тя

БОТЕВИТЕ ЗАДАЧИ

Всяка година на 2 юни точно в 12 часа сирените започват да вият пронизително и тревожно. За да ни подсетят, че накъдето и да сме се запътили, трябва да спрем за минута и да сведем глава в знак на преклонение пред неизброимите жертви, наредени във времето под пряпореца на безсмъртния Войвода.

Аз пък искам да подсетя за друго.

В биографията си на Ботев авторът Захари Стоянов споменава, че Ботев освен стихове и фейлетони е писал и задачи по аритметика.

Тези Ботеви задачи би трябвало да се изучават и днес от българските деца, защото те решават най-важната задача на нашето училище – тази по родолюбие и патриотизъм, които са много по-силни и истински от ПАРТИзанлъка на днешните ни пишман патрЕоти. А ето ги и задачите, формулирани от острото огнено перо на гения на България:

  1. Борис, цар български, приел християнската вяра в 862 г., а Владимир, княз руски, в 988 г. Колко години българите са се покръстили по-напред от русите?
  2. Асен и Петър освободиха България от игото на гърците в 1190 г. След 206 години България падна под властта на турците. В коя година отечеството ни изгуби своята свобода?
  3. България падна под властта на турците в 1396 година. Колко години тя добрува под сянката на султаните. (До която година искате.)
  4. Султанът има 800 жени, които всяка година се умножават с по 75. Колко е достигнал харемът на негово величество в разстояние на 10 години?

Последната задача може би ще дойде в повече на днешните ученици (артък, както би се изразил всеки Ботев съвременник, а и е по-подходяща за тогавашни и сегашни политически евнуси), но първите три задачи са задължителни за всяко българско дете, което празнува на първия ден от юни.

Красимир МАШЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име