fbpx
От категория: Каква стана тя

ПЕНСИОНЕРСКИ ГАМБИТ

В шаха думата гамбит означава жертва на фигура с цел подлъгване на противника да се полакоми за нея, та да загуби.

И в политиката е същото – ненапразно казват, че била игра. Едни играят, други гледаме – тука е така.

Миналата есен правителството на ГЕРБ направи първия ход – премиерът Борисов разпореди до Нова година всички пенсионери да получават по петдесетачка върху пенсиите – да си компенсирали разходите по Ковид епидемията.

Корнелия Нинова и Мая Манолова обаче не се хванаха – едната определи петдесетачката като „подигравка с труда им“, втората – като „подаяние“.

Борисов обаче упорито местеше все същата фигура по дъската – през декември удължи добавките до края на март, в навечерието на изборите – отпусна и за април. Плюс стотачка и нещо за най-закъсалите.

Откъде се взеха парите – не се разбра, важното е, че във фейсбук премиерът можеше да каже на всеки срещнат пенсионер „Ха, кажете едно благодаря!“

Априлските избори минаха и заминаха и изведнъж Мая Манолова забрави, че петдесетолевката е подаяние, и внесе предложение подаянията да продължат чак до края на годината!

Насрещният ход обаче беше готов – два дни по-късно правителството на Борисов разпореди изплащането на подаянието да продължи и през май.

Но и в шаха, и в политиката всяко действие си има противодействие – Корнелия предложи светкавично да започне преизчисляване на пенсиите.

Получи се цунгцванг – никоя от страните нямаше полезен ход – зер, два милиона пенсионери се взряха в избраниците си и копчетата, които ще натиснат.

И те ги натиснаха – само с един глас против предложението мина на първо четене!

До второ не се стигна, защото излъчената от „Има такъв народ“ на Слави Трифонов председателка на Народното събрание откри процедурни проблеми и не го допусна.

И на петте партии в парламента бе кристално ясно, че без актуализация на държавния бюджет тая работа няма как да стане, че става дума за милиарди, които не е ясно откъде ще се вземат, че предложенията да се пипа Сребърния фонд са идиотски, да се вдигат отново осигурителните вноски е тъпо, особено преди избори, но  всички се включиха в играта .

И всички спечелиха. ГЕРБ спечели симпатизанти с петдесетачките си, БСП и Мая Манолова – с предложението да се актуализират пенсиите, ДПС и Слави Трифонов – с декларираните съчувствия към бедстващите старци.

Кой загуби?

Ами – жертваната фигура.

Пенсионерите.

Но играчите затова са играчи – за да не им пука за жертваните фигури – важна е победата на следващите избори!

Пък после – почва нова игра, ще измислим нови жертви…

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име