fbpx
От категория: Каква стана тя

ЧАКАЙ ТИ СЛАВИ ДА ТЕ ОПРАВИ!

Обществото е настръхнало от трагедии, предизвикани от пияни и дрогирани шофьори, предлагат се сурови мерки и тежки наказания.

А никой не говори в какво състояниe са партийните водачи, които претендират да въртят държавното кормило.

За да вземеш шофьорска книжка, ти искат медицинско свидетелство и психотест. За да вземеш мандат от президента, нищо не ти искат.

Дори партиите в парламента са готови да ти дават: дават ти подкрепа с гласове и даже депутати – да си ги ползваш, както намериш за добре.

Всички партии в нашия парламент бяха готови да подкрепят новата „Има такъв народ”, ако реши да състави кабинет. Без да знаят нищо за тая партия – каква е икономическата є програма, какво ще прави във вътрешната политика и какво – във външната. Как ще се справя с Ковид-кризата, как ще харчи милиардите, които чакаме от ЕС?

Депутатите от разните парламентарни групи – леви, десни и центристи, бяха готови да подпишат празен чек – и то на кого? На Слави Трифонов и на неговите сценаристи… Защо? Защото правили толкова години телевизионно шоу и то било успешно. Значи ще могат и успешно да управляват държава. Страхотна логика – да дадеш бръснача на този, който ще се учи да бръсне на твойта  глава!

И никой не се запита най-простото: какво е здравословното състояние на лидера на тази нова формация, спечелила второто място на парламентарните избори?

Каква е причината той да се крие от камери и журналисти? Ковид – диагнозата, която бе обявена веднага след изборите, истина ли е? Ако е истина, карантината отдавна щеше да е свършила и партийният лидер Станислав Трифонов можеше да се появи в парламента. Нали е депутат – толкова години в шоуто подиграваха депутатите-лентяи, които не ходят на работа. Сега и той ли е лентяй? Защо не застане на парламентарната трибуна и да каже какви са намеренията му в политиката, вместо да се крие зад постове във фейсбук?

Когато четем постовете на лидера Трифонов, сигурни ли сме, че сам ги е писал? Той не е известен като писмовен човек – да пее и да свири сме го виждали, но да пише? Не сме го забелязали и да чете, освен от аутокюто.

За Бойко Борисов се разбра, че е прочел една книга, при Слави няма сведения и за толкова… Единият бил „еднокнижник”, другият колко книжник е? Банкянският титан не знае чужди езици, а учиндолският какви езици говори?

Слави Трифонов видимо не е в добра физическа кондиция – за здравословните му проблеми отдавна пишат жълтите вестници. По-интересно е какво му е психическото състояние? Откакто стана политик, винаги е кисел и гледа мръсно… Кой би казал за него, че е диалогичен човек? Той е обратното – авторитарен и монологичен. Обвит в тайнственост, произнася някакви думички, които други му пишат, не се явява пред медии, не дава интервюта… Не дава и на своите съпартийци да дават. Депутатите на ИТН, между които сигурно има и интелигентни хора, нямат думата. Мълчаха по време на кампанията, мълчат и сега в парламента. Говори предимно Тошко, най-верният сценарист на Слави, и предимно не много умно… Ако това е интелектуалната мощ на „Има такъв народ”, тя си е направо не-мощ.

Да напомним пак за дрогираните – шофьори и политици. За шофьорите има тест, за политиците няма. Ако имаше, Слави дали щеше да го издържи? Като знаем близките му връзки с подземния свят – с висаджии и сикаджии, дали на съвместните купони не е първа „кока” засукал? Да, точно „кока” – не „кока кола”.

Новата седмица дойде с толкова чаканата новина – Слави избрал за премиер световната шампионка по шах Антоанета Стефанова, която да приеме мандата от президента и веднага да му го върне. Със същия ефект можеше да изпрати и Ванката, слугата си в шоуто.

Стана ясно: ще вървим към нови избори през лятото.

Сега политици, политолози и анализатори има да разсъждават какво се крие зад този ход – тънки политически сметки, задкулисни договорки с президента или игра „ва банк” за печелене на мнозинство в бъдещ парламент?

А обяснението е страх и некомпетентност… И импотентност (политическа).

Големият мъж, татуираният юнак, който пее „Боят настана” и се зъби на тирана, изведнъж се сепна, че трябва да движи не шоу, а цяла държава.

И се скри във фейсдупката си…

Така преди няколко години му лъсна „юначеството” и в онова прословуто интервю с Бойко Борисов, когато се заканваше да го размаже с въпросите си. Вместо това почна да се умилква и да върти опашка като вярно куче, а Борисов го гледаше с насмешка…

Нови избори толкова скоро могат да вкарат държавата в пропаст. А в парламента да вкарат „патериците” на Борисов – разните му там патриоти и войводи. И да докарат пак Борисов на власт – на „бял джип ”.

Но може и да са за добро – ако избирателите на Слави този път използват главите си. След като видяха как балонът Трифонов се спука за няколко дни, нека да преценят този човек ли ще променя статуквото?

Или самият той е част от него…

М.ВЕШИМ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име