fbpx
От категория: Каква стана тя

ТАКВАЗ НИ РАБОТА ДОШЛА…

Когато каруцата е в калта, обикновено се сещаме, че съединението прави силата. Всъщност – сещаме се за него едва когато каруцата затъне. И започваме да викаме неволята.

Неволята идва и пита професионално – и какво правим сега?

Ами – казваме, сега ще се наложи да се съединяваме, за да вадим каруцата.

И с кого ще се съединявате, пита неволята.

Е, тук започват проблемите.

Ние, казват едните, ще се съединим с останалите само при условие, че бутаме каруцата наляво.

Що пък да е наляво, сърдят се ония, от другата страна, наляво е още по-голяма кал, и хич не ни давайте акъл, знаем ви на вас акъла, лява ръка – десен джоб, малоумници, имате го колкото да фалирате банките и оберете парите на електората!

Колеги, обаждат се трети, нужна е заедност, за да излезем от тоя батак, хайде, разберете се вие кой накъде ще бута, ние няма да пречим, само ще ви гледаме сеира.

Вас  пък кой ви пита – крясват им и се дръпват по-настрани, защото никой не иска да го виждат заедно с онези, които си ограждат плажчета по морето и в свободното си време проектират язовири, които няма с какво да се напълнят.

Важно-важно идва някакъв, сподирен от мома с телефон на клечка, и обяснява, че без неговата експертиза тая работа няма как да стане, ето, той е готов да даде двама-трима от своите да побутнат, макар че ако питат него, по-добре е да бяха го оставили той да извади каруцата.

Всички гракват, че не друг, а той и неговите двама-трима са ни набутали в калта и да не знае много-много. Оня се обижда, момата прибира клечката и телефона, фръцват се и си отиват.

Тая каруца плаче за реформа – разсъждава група интелектуалци. – Онова колело там трябва да дойде тук, а това тук – да отиде там. С тая нереформирана каруца сме за никъде.

Да ви умрем на реформите – викат им, – вие се радвайте, че ви пуснаха  изобщо в каруцата, трайте сега, да не стане като миналия път!

Никой не иска да си спомня какво е станало миналия път, но ние си знаем – и миналия път беше същото.  Такваз ни работа дошла, да теглим заедно кола…

Който си има кола – тегли…

Румен Белчев

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име