fbpx
От категория: Каква стана тя

ЕКСПЕРТ ЛИ Е, ДА ГО ОПИШЕШ

Има природни бедствия, които са предизвикани от човешки действия. Като изборите. Понякога те могат да разтърсят държавата по-силно и от сеизмичен трус. Както стана и след последния вот. В Народното събрание влязоха три нови партии, които обещават „съд за корумпираните”, „смяна на статуквото” и „промяна”. По какъв начин ще стане това обаче? И ще се случи ли изобщо? Ако погледнем някои от новите политически лица, промяната изглежда меко казано смущаваща.

Партията на Слави Трифонов уреди перничани с жена депутат – Галя Бърдарова. Как да им честитим придобивката обаче, когато голяма част от тях посрещнаха новината с повече от смесени чувства?

По време на предизборната кампания „Има такъв народ” представяше водачката на своята депутатска листа в Перник Галя Бърдарова като екологичен експерт. Лично тя обаче има по-специално отношение по въпроса. Госпожа Бърдарова обещава на перничани по-добро бъдеще и по-добри ръководители, но успя да стресира местната общественост още при откриването на партийния офис със заявлението: „Перник има нужда от добри управници, затова съм поканила тук бившия шеф на ВиК Иван Витанов.”

Той е по-известен сред местните като Ваньо Сушата и е най-нехаресваната фигура в града заради ужасяващата едногодишна водна криза по време на неговото управление. Избраничката на Слави Трифонов обаче смята, че е отличен специалист. Тя го оневинява за небивалата екологична катастрофа, която предизвика, и иска да го възстанови отново като ръководен кадър на ВиК. Въпреки че е следствен и прокуратурата разнищва неговите служебни престъпления, въпреки че превърна Перник в безводна Сахара.

А ето и какво още съобщи на перничани в своето предизборно изказване Галя Бърдарова:

„Аз бех част от проучванията на Перник за средствата, европейските. Не бех съгласна с много неща. Да не говоря, че трябваше да бъда проектант за питейната  станция. Но ми беше прекратен гражданският договор. Не съм останала без пари. Да ви кажа, че се оплаквам, че са ма изключили от паричното възнаграждение. Участвах там за екологични оценки, за климати, за такива простотии.”

Разсъжденията на „експертката” Галя Бърдарска изумиха присъстващите.

Жалването є на диалект, че досегашните властници са я отстранили от водния проект за града нея, изключителната суперспециалистка, звучи самохвално.  Да наречеш обаче  въздействието върху климата „простотия” е наистина простотия. Особено кощунствено е това да се произнесе точно в Перник, където мръсният въздух е голям и постоянен проблем.

Депутатката на Слави вероятно не знае, че по поминък Перник е миньорски град, което допълнително усложнява неговата екологична обстановка. Постоянно е обгазяван с различни промишлени отрови, особено през летните месеци. Затова се сочи като един от най-замърсените градове в Европа. И неслучайно половината деца на Перник са с респираторни заболявания. А сто хиляди местни жители, без изобщо да са експерти, отлично знаят и са твърдо убедени, че екологичните оценки на климата не са някакви „простотии”, а са жизнено важни за здравето на децата им.

Тук обаче е мястото да попитаме: защо тогава част от перничани гласуваха за Галя Бърдарова? Слави Трифонов може да пробутва в своята партийна листа всякакви псевдоспециалисти, но вината не е само негова, понеже той не може да накара никого насила да даде вота си за тях. Просто трябва преди да се пусне бюлетината в урната, да се помисли.Поне малко.

Това е единственият начин на следващите избори жителите на Перник да се сдобият с депутати, за които екологичната обстановка и въздействието на климата няма да бъдат „простотия”, а кауза. Иначе само голото желание за промяна, неподплатено с мисъл, може и да донесе промяна, но към по-лошо.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име