fbpx
От категория: Каква стана тя

Електорален (д)ефект

Ей, чшшшт, чичкото, дето днес се разписа с култовата реплика, че от българите в чужбина нямало “електорален ефект”? Я ела, бе, байно, у Лондоня, града голема, или у Франкфурта, немска пущина, па да те туря да се редиш пет часа в дъжда на опашка, само и само за да упражниш неотчуждимото си гражданско право да гласуваш, че да ти найда аз на тебе един електорален ефект – ама тъй, че очи да подбелиш, скорбут да хванеш и лумбагото да те сецне! Ти ли, бре, байно, ще ми разправяш за ефект? Като няма ефект от нас, защо мнозинството е на барикадата да ни спре всеки път, когато поискаме да влезем в цивилизацията и да имаме в България дистанционно гласуване, например пощенско? Защо, ако е все тая, парламентът ни забрани да разкрием колкото секции са ни нужни?

Защото такъв ефект ще видите, че джигерят ви ще изгори, затова.

И като хоратиш така, байно, кажи барем Конституцията дали си я мярвал нявгаш с крайчеца на окото си? Или за това не ти плащат – а само да преливаш от пусто в празно, от студио на студио, да разделяш, да омаловажаваш, да пустословиш на чужд гръб? Артък! Артък вече.

Куцо, кьораво и сакато, платено, купено и наето се упражни върху нас – българите зад граница. Всеки размахва нож към нашия самун хляб. Този единствен хляб, който ни е останал – не тестеният, а мисловният. Мисловната храна, която споделяме с всички, които все още оцеляват в опосканата ни държава – семейства, близки, приятели, колеги, съученици, съмишленици. Тихо се подпираме едни други и гледаме да влачим напред.

Та, колкото и да се пънеш, байно, ние ще пробием. Ще гласуваме, ако ще да трябва с кану по Темза да гребем до урна. За всяко твое интервю ще дадем пет. И докато не променим закона така, че всеки български гражданин, където и да е, да може свободно да участва в решаването на бъдещето на страната му, няма да спрем. Та, отсега ти казвам, не се хаби всуе. Правдата е на наша страна. За численото превъзходство – да не говорим.

Мария Спирова,
Лондон

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име