fbpx
От категория: Каква стана тя

НАШИЯТ ПЕТЪЧЕН САЛОН

ПЕНСИИ, ТИТЛИ, ЗВАНИЯ

Парламентът не можа да гласува списъка със заслужилите 92-ма „орфейци”, които да бъдат стимулирани с 500 или 300 лева месечно в срок за три години. Гласуването остана за след изборите. Но обсъжданията не спряха – обаждат се нови и стари гласове, които искат да се запишат в списъка. Докато се събере нов парламент, току-виж листата с лауреати на великия „Златен Орфей” набъбнала с още стотина имена – не само на изпълнители и композитори, ами и на текстописци, на аранжори, гримьори, костюмьори и прочие естрадни позьори.

Всички се смятат достойни за държавна пенсия. Как от списъка на „достойните” не се намери поне един  с достойнство, който да откаже: „Не, благодаря!”

А примери за достойнство имаше в недалечното минало.

Когато през 90-те „кукувците” бяха на върха на славата си и дояха националната телевизия с рекламни скечове на перални и хладилници, им хрумна да се направят и на благодетели. На помпозно тържество, предавано и по телевизията, изведнъж обявиха на микрофона,че подаряват луксозна лимузина на сатирика Радой Ралин. Радой, който беше сред публиката, излезе на сцената, но категорично отказа да вземе ключовете на колата. Така даде урок на шоумените – урок по достойнство. Ако бяха го разбрали тогава, сега бившите кукувци нямаше да се бутат в листите за парламента.

В края на 90-те Радой не прие и персонална пенсия –  предложението беше на тогавашния президент Петър Стоянов.

Освен голям сатирик, Радой Ралин беше достоен човек – това го нарежда до Алеко, другия връх в българската сатира.

Неслучайно двамата имат паметници – не просто от бронз, а и в народната памет.

Някой от днешните интелектуалци да повтори жеста на Радой? Няма желаещи. Единствено преди време поетът Борис Христов отказа някакъв държавен орден.

Всички други мечтаят да попаднат в „списъка” и страдат по миналата слава, по званията „заслужил” и „народен”.

Като стана дума за звания, нашият приятел и сътрудник от Лион, Жан Соломонов, ни припомни интересна подробност от 70-те години. В „Работническо дело” излязла дописка: „Народният художник Дечко Узунов, герой на социалистическия труд, лауреат на Димитровска награда и носител на орден „Народна република България”, първа степен, се срещна в Париж с Пабло Пикасо.”

Бедният Пикасо, и той остана без държавна пенсия.

Михал Мишковед

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име