fbpx
От категория: Каква стана тя

КЬОРФИШЕК ОТ БИШКЕК

Ромско Елдорадо

Всички, които сме служили в родната казарма, знаем що е то вишка и колко неприятно е да те инсталират за няколко часа на пост горе на вишката. Е, дойде време вишките да се завърнат в името на чистия въздух. Столичната община взе „гениалното” решение на територията на ромския квартал “Факултета” да бъде изградена наблюдателна кула. Оттам органите на реда ще следят дали има нерегламентирано горене на отпадъци в квартала.

Височината на това вавилонско съоръжение ще бъде цели 24 метра! Върху кулата ще има монтирани камери за локализиране точките на горене. Драги общинари, и десет кули да издигнете, резултатите ще бъдат нулеви, щом населението няма желание да спазва каквито и да е норми и правила. Преди две седмици „Факултета” бе обвит от черен задушлив дим вследствие изгарянето на отпадъци.

„Над 5000 гуми са събрани и предадени за рециклиране само в рамките на този сезон. Така те няма да бъдат изгорени от недобросъвестни граждани, които замърсяват въздуха”, похвали се столичният кмет.

Госпожо Фандъкова, идеята за оборка на гумите е замитане на реалния еко проблем, в който тъне от десетилетия София. Добре, ще съберем всички безпризорни гуми и само след дни на тяхно място ще има двойно по-голямо количество. Този „Параграф 22” няма как да бъде решен без драконовски мерки и солени глоби за нарушителите. Но как да санкционираш някого, който живее в незаконна постройка, не плаща данъци, няма сметки за запориране и не му пука с каква сума са го глобили, защото така или иначе няма да я плати.

А през това време нашата мила столица за пореден път е на първо място по замърсеност на въздуха според щвейцарските експерти от IQAir. В челната десятка след София са градове като Бишкек (Киргизстан), Делхи (Индия), Лахор (Пакистан) и Дака (Бангладеш). Чудесна компания!

Не знам дали от кулата във „Факултета” ще има реална полза за въздуха в столицата, но едно е сигурно – ако никой не я охранява, още на първата нощ съоръжението ще изчезне безследно. Това са си доста килограми желязо. Да живее щедрата община!

Ако пък положението в София стане съвсем непоносимо – ще емигрираме в Бишкек. Там поне въздухът им е малко по-чист от столичния.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име