fbpx
От категория: З-з-заядлив коментар

След като хлопнаха кепенците – какво?

З-захлопна кепенците и 44-то Народно събрание. Макар да изкара напълно мандата си, то ще остане в историята като най-семплото от началото на демократичните промени. Защото  нямаше личности сред хората, седнали на депутатските банки. Безлично беше и председателството, което ще запомним само с прякора на председателката, лепнат  от партийния є вожд, и с нищо повече.

В 44-ия парламент нито управляващото мнозинство беше в час, нито опозицията. Управляващите гласуваха недодялани закони, опозицията пък, в лицето на БСП, бе беззъба и безидейна. Задкулисно се правеха сделки за кворума и за гласуване на лобистки закони.

Премиер-министърът Борисов показа пълно незачитане на парламентарната република. Той демонстративно не се явяваше в пленарната зала, за да отговаря на депутатски въпроси, а управляващото мнозинство го криеше като слаб ученик, избягал от час. Връх на нелепата законодателна дейност на върховния орган бе проектът за нова Конституция – дилетантско съчинение на юристи-самодейци. Самодейци бяха не само юристите в законодателната комисия, такива бяха и в останалите комисии,  а в комисията по културата решаващата дума бе на доста некултурен субект – Вежди Рашидов.

На всичкото отгоре парламентът смени мястото си – от сградата, строена за Народно събрание, се премести в  партийния дом на БКП. Вместо под  „Съединението прави силата”,  почна да заседава сред сталински барок, под петолъчки и тоталитарен кич.

Изпращаме с радост 44-ия парламент, но очакваме с тревога бъдещия – 45-ия. Както е тръгнало, той ще е по-семпъл и от този. Такава е тенденцията – всяко следващо Народно събрание да е  по-зле от предишното.

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име