fbpx
От категория: З-з-заядлив коментар

Зззлатно време за матури

01.06.2018
З-з-златно време настана за матури. И то – за всякакви шантави и повече от ужким матури. Ако някой не вярва, ще му кажем, че има и миниматури по български език за… четвъртокласници (?!?)
На първото национално външно оценяване по български език и литература се явиха общо 59 543 четвъртокласници. На невръстните хлапета им беше тропосана за решаване следната задача, публикувана в сайта на Министерството на образованието:
„Овцете в едно село живеели мирно в кошарата. Около оградата обикаляли кучета и гонели вълците надалеч. Изненадващо обаче вълците изпратили пратеник (?!?) при овцете с молба за вечен (?!?) мир. Пита се: защо вълците са изпратили пратеници при овцете?”
Това е въпросът, объркал много от децата. За верен отговор повечето посочили: „Вълците да се помирят завинаги с овцете”.
Верният отговор според по-големите и по-образовани от тях чичковци и лелички от МОН обаче е: „За да ги излъжат и нападнат по-лесно”.
Едва ли се налага да правим разбор и оценка на този изключителен кретенизъм. Той кара беззащитните (като овци) деца да недоумяват:
А. По кой начин гладни вълци се събират заедно и започват да разсъждават как да надхитрят овцете? Б. Кои са тези техни пратеници, които са делегирали за преговори с овците – амеби, жирафи, зелени еуг­лени или мухи еднодневки?
Много от хлапетата са посочвали на сляпо някой от предлаганите варианти за отговор, надявайки се да налучкат верния по случайност. Но затова ли служи родното училище – да предлага на децата случайно образование и да произвежда (съвсем не случайно) житейски аутсайдери?

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ“

Зимата, макар да се заинати, си замина, овошките разцъфтяха, щъркелите се завърнаха – хей, пролетта дойде! До обявения краен срок – пролетното равноденствие, в редакцията се получиха десетки стихове, разкази, фейлетони, карикатури. Най-добрите от тях бяха публикувани във вестника. В деня след равноденствието редакционната колегия се събра, прочете за втори път изпратените ни творби и единодушно реши, че наградата в конкурса...

Продължете

АЙ – AI – АЙ

Добре, че е науката, та да освободи човечеството от това гайле – да мисли. Мисленето при всички положения е по-опасно за вашето здраве от тютюнопушенето! Доказано е експериментално! Вече напреднахме в двадесет и първия век и можем спокойно да се оставим на създадените от учените машини, притежаващи изкуствен интелект, наричан за краткост „AI“. На български – „АЙ“. И изведнъж всичко ще...

Продължете

ПЪРВОАПРИЛСКО ВЪЗРАЖДАНЕ НА РОДИНАТА

Изборно чудо! Като буен вятър, като пролетна буря политическа партия „Възраждане” отнесе останалите претенденти и е първа политическа сила. Въпреки че предварителните социологически проучвания є определяха четвъртото място, формацията, водена от славния вожд Костадин Костадинов, спечели сърцата, умовете и гласовете на българите. Народът реши: „Възраждане” ще има пълно мнозинство в парламента и ще състави правителство! Край на политическите кризи, край на...

Продължете

Подаръци "Стършел"

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име