fbpx
От категория: Каква стана тя

Козметика без етика

За своите 132 години съществуване Лъвов мост е претърпял какво ли не, включително две национални катастрофи. Е, дойде времето да го видим и нацепен.

Едва ли може да има по-красноречива метафора за състоянието на държавата ни. Миналата седмица социалните мрежи бяха залети от снимки на напукания асфалт по източното платно на Лъвов мост. Същата цепка просича и асфалта на другия нов мост, който е от западната страна.

Нека припомня, че от 2012 г. площад „Лъвов мост“ се обслужва от Софийското метро.

Обновяването на моста се състоя през 2014 г., като тогава кръстовището стана кръгово и на две нива. И всичко това за 22 милиона лева държавна пара. Явно някой не си е свършил както трябва работата. Нищо ново под слънцето, ще кажем всички.

По-симптоматичното в случая е наглостта на виновниците за случилото се. Всичко било от температурната амплитуда, оправда се техническият ръководител на обекта инж. Петър Стойчев. А защо господин инженерът не каза с какви материали и за колко време е направен ремонтът?

После се появи друг успокоител – Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики. Тя посочи, че мостът няма да падне.

Алилуя! Ще минем без жертви!

“Трябва да се ремонтират тези фуги, но не сега, а когато се вдигнат температурите. Това решение, което е взето тук, чисто проектантски е правилно. Съоръжението скоро ще стане на 10 години. Нима не очаквате то да не иска поддръжка?”, издекламира Русинова.

На този риторичен въпрос отговорът е един – в нормалните държави след подобно нацепване ще валят не само солени глоби, но и оставки.

Парите обаче са изхарчени. На нас не ни остава нищо друго, освен да гледаме как неколцина души с оранжеви каски ще замажат положението, асфалтирайки нелицеприятните пукнатини. По отношение на козметичните алабалистики нямаме равни.

С какво обаче да замажем лошия си международен имидж? В последния рейтинг на пътищата, изготвен от Световния икономически форум, България е класирана на 94-о място от 137 държави. Показателите ни са изравнени с Танзания, Лаос, Гватемала и Камбоджа.

Ами честито, уважаеми сънародници – до следващата температурна амплитуда!

Влади ХРИСТОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име