fbpx
От категория: Каква стана тя

ПИАР НА БРАЗДАТА

Една копродукция на
Е. Пелин-М. Вешим

Като заваляха от екрана политически обещания, та цяла неделя! Тихо, кротко, ден и нощ. Вали,вали,вали – напои хубаво майката земя, па духна тих ветрец, очисти небето и пекна топло пролетно слънце. Засъхнаха нивята. Оправи се време – само за избори.

Боне Крайненеца впрегна пак Белчо и Сивушка и тръгна след ралото. Белчо, изпечен стар вол, пъхти с ноздрите и пристъпя като някой големец. Дребната Сивушка се напъва с всичка сила. Устата й се отворила, гръбнакът й се превил на кочияшка, тънката й опашка се накокържила. Оплезила език – върви!

В тоя момент откъм пътя се зададе джип. От него слезе млада жена, качена на високи токчета.

– Чичо, разкарай оттам тия овци, че загрозяваш пейзажа! Премиерът ще минава!

Боне Крайненеца рече на добичетата:

– Стой!…Хайде малко почивка!

А за младата хубавица уточни:

– Не са овци! Волът е Белчо, пък кравата – Сивушка! А разказа го има още в учебника за пети клас, ако си го чела, моме!

– Завършила съм пиар с отличие! – фръцна се момата. – Имам своя информационна стратегия, която изключва рогат добитък.Затова освобождавай терена, тук ще отправяме политически послания!

Тя вдигна телефона си и даде някакви указания. Боне нямаше работа в политиката, затова реши да подкарва стоката към къщи.

– Де! Хайде-хайде!

Белчо тръгна. Сивушка направи едно усилие, но краката й се разтрепераха, тя се повали, падна в ярема и измуча жално.

Точно тогава по шосето забръмча втори джип – по-голям от първия. От шофьорското място слезе едър мъж по спортно яке, придружен от двама господа с костюми. Боне ги огледа – едрият му бе познат – десет години тоя мъж тъпо и упорито ореше из политиката, почти като неговия вол Белчо.

Мъжът сега държеше в ръка някакви листа и ги сочеше на другите:

– Нашите противници говорят за разруха, но разрухата идва само след тяхното управление. Гледайте агенция Фич какъв висок рейтинг ни дава!

Другите двама в костюмите гледаха листовете и климаха одобрително.

Боне ги разпозна – бяха важни господа, министри, единият финансов, а другият – на образованието.

Докато техният началник им тикаше отчета в лицата, младата дама с токчетата снимаше сцената с телефона си.

– Чичо, излез от кадъра! – викна тя на Боне, който се бе навел над падналата Сивушка. – И махни козата оттам!

– Не мога! – отвърна Боне. – Тя умира! Така го е писал писателят Елин Пелин…

– Само на писатели ще ми станеш! – закани се момата, но продължи да снима, защото началникът не спираше да говори:

– Дефицитът ни и външният ни дълг са сред най-ниските в Европа! Това посочват експертите! А нашите противници отново казват, че ние сме задължили българите! Това е поредната им лъжа!

Падналата Сивушка отвори очите си, за да чуе изявлението на премиера. Дълбоко в нейния измъчен жален поглед гореше бесен ужас. Животното вдигна глава и промуча отчаяно, но пак не можа да стане.

Кредитният рейтинг се вдига, кравата на браздата – не!

Първите мъже на държавата дори не забелязаха Сивушка и клекналия до нея селянин. Бързо се качиха на джипа и потеглиха. След тях избръмча и момата с нейния си джип.

Боне въздъхна отчаяно. Погледна нивата, която пръхнеше, погледна гората, която мълчеше, и видя, че е самичък в тоя валог, че отникъде няма помощ.

* * *

Вечерта Боне Крайненеца рече на жена си Пена:

– Днес на браздата ни снимаха заедно с Бойко Борисов. Може да пусне нещо над пенсията!

И включи телевизора, за да є докаже. Там дадоха репортаж – нагазил в нивата, затънал в браздата, министър-председателят обявяваше големите успехи на управлението си.

Но в кадрите го нямаше Боне, нямаше я неговата Сивушка. Мярна се някакъв вол, но Белчо ли беше, премиерът ли беше или някой министър, не се видя добре.

– Боне! – съжалително промълви жена му. – Откакто влезе в учебниците, все държавна пенсия ти се привижда! Да не си печелил „Златния Орфей“!

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име