fbpx
От категория: Каква стана тя

Карай, шофьоре, яваш-яваш!

Така пееше навремето незабравимият Кондьо. Ама кой да го чуе!

Бясното каране по пътищата с несъобразена скорост е ежедневие. Въпреки налаганите глоби и повишените законови санкции за  нарушителите, на джигитите изобщо не им пука и нищо не  може да ги спре да карат с мръсна газ. Само за последните два месеца на миналата година бяха съставени 300 000 акта, но какво от това? Едно голямо нищо. КАТ се е превърнал в един обикновен регистратор на пътния хаос, без да може да го промени към по-добро.

Затова съвсем естествено на 28 декември правителството получи новогодишна честитка от Европейския център за транспортни политики, но нейното съдържание хич не беше празнично и весело. Центърът констатира, че съдебната система в България е благосклонна към пияните и дрогираните шофьори. И напомня, че още през април 2020-а е сигнализирал главния прокурор Иван Гешев и правосъдното министерство за сериозни пропуски при разследването на пътнотранспортни произшествия. Посочва се, че е минало доста време от предложението за създаване на междуведомствена работна група, но заинтересоваността на прокуратурата и на министерството била нулева към него. А пътната обстановка у нас е животоопасна за шофиране като по време на война. През миналата година са съставени умопомрачителните над 1 милион и 700 хиляди акта на пътни камикадзета. А вероятно още толкова не са документирани, защото са затворили очите на катаджиите с някоя и друга банкнота.

„Един от най-съществените правни казуси, засягащи пътната безопасност – отбелязват европейските наблюдатели, – е установяването на наличие на алкохол и наркотици и дали даден шофьор е карал под тяхно влияние. Има значителни несъвършенства на процедурите по установяването употребата на забранени вещества и това позволява на нарушителите да продължават да шофират. А това може да завърши фатално.”

Като примери Европейският център припомня катастрофата, при която на 19 април 2020-а дрогираният Кристиан Николов зад волана уби журналиста Милен Цветков.

Прокуратурата съобщи, че убиецът си е купувал наркотици чрез поръчки по телефона и през 2018-а и през 2019-а година. Само можем да гадаем колко десетки пъти той е фучал дрогиран по пътищата под носа на несанкциониращата го дремеща полиция, заплашващ всеки момент да премаже някой от околните автомобили.

Посочва се и случая с актьора Явор Бахаров, шофирал под въздействието на наркотични  вещества, за което след много и необосновани отлагания бе осъден на една година затвор, но сега обжалва присъдата си. От Центъра предупреждават, че това е опасна тенденция на оспорване на правилата от шофьори, които доказано системно нарушават закона.

Тази тенденция приучва, че нарушаването на пътните правила е простима грешка, която с правни трикове ще им позволи да избегнат наказанието, което би трябвало да ги дисциплинира. Това личи особено при глобите. Тяхното плащане се избягва масово. Колкото и да са солени, те са безсмислени, защото остават несъбираеми.

Само за последните 4 години и половина санкционираните шофьори не са платили огромна  сума – тя надхвърля 109 милиона лева. А толкова ли е сложно в Закона за пътищата да се вмъкне още една точка: фишовете с установени глоби веднага да се изпращат на работодателя и той автоматично да удържа парите от заплатата на нарушителя. Нима е нужно да ни натиснат наблюдаващите от евросъюза и чак тогава да го направим?

Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име