fbpx
От категория: Каква стана тя

ПЛИТКАТА ДЪРЖАВА

Или каква ще е за нас Новата 2021?

Приказва се, че в САЩ на власт била Дълбоката държава – някакво тайно общество, което дърпа конците зад кулисите. Имаше даже и такъв сериал по телевизията.

Ако в Щатите управлява Дълбоката държава, то у нас на власт е Плитката. По-точно Плиткоумната държава.

Другаде може да е тайна, а у нас явна. И се вижда с просто око, че зад всяко политическо действие на управници и на опозиция седи един наш Плитък ум.

На Плиткоумната държава народът й няма как да е с дълбок ум.

През Новата 2021, благодарение на ваксините, светът ще изплува от Ковид-пандемията, но за нас не е сигурно, защото Плиткият ум гази дълбоко в конспирации. Докато в другите страни масово се имунизират, у нас масово ще се съмняваме в ползата от ваксините: дали световни злодеи не ни взимат, нас, българите, за опитни зайчета? Сигурно ни завиждат, че сме народ, древен и горд, та искат да ни изтребят.

Древният ни и горд народ отдавна не разчита на себе си, а на късмета си. За да има у нас масов имунитет, вместо имунизация трябва да проведем лотаризация. Ваксините да се бият не безплатно, а като игра на късмета. Лотария-България – търкаш талон, ако ти се падне спринцовка, се ваксинираш! Да ги видим тогава антиваксърите – ако изтъркат печеливш талон, ще си бягат ли от късмета!

Политическата 2021 ще е гореща – задават се най-малко два редовни избора – пролетта за парламент, есента – за президент. А може да си имаме и извънредни. Ако пролетта не си изберем парламент, наесен – отново с песен.

Избори ще има, избор – едва ли. Пак ще избираме не най-доброто, а най-малкото зло.

В новогодишното си слово президентът каза, че имаме нужда от лидери.

Бърка, лидери ние си имаме много. И кандидат-лидерите не са малко. Само избиратели липсват. Дали и тук не трябва конкурс – вместо Мъж, Жена или Спортист на годината, гражданско жури да определи един Избирател на годината.

Излъченият Избирател да се срещне с партийните лидери и да изслуша всичките им обещания. После да гласува от наше име, за когото реши.

После, когато партиите не си спазят обещанията, отговорност ще търсим не от политиците, а от Избирателя.

В Плитката държава народните избраници са невинни, виновен е Избирателят – неговият плитък ум ги е избрал.

Докато газим и се каляме един-друг във вътрещното си блато, през 2021 и външната ни политика ще продължи да затъва в плиткоумни спорове със съседите. Плиткият ум не може да раздели на две магарета слама и един герой на две съседни страни. Какъв е Гоце Делчев – този най-важен философски въпрос ще стои неразрешен от двете страни на границата още десетилетия, докато човешкият прогрес прескача граници, лети към Марс и заселва Луната.

Накрая ще завърша прогнозата си с един афоризъм от сръбския хуморист Влада Булатович-ВИБ: „У нас една година е сушава, друга е кишава, но всички са исторически”.

И у нас, в Плитката държава, е така, 2021 пак ще е историческа.

М.ВЕШИМ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име