fbpx
От категория: Каква стана тя

ШВЕЙК В КОВИД  ОТДЕЛЕНИЕТО

– Всички по леглата, идва министърът да ви посети, обърнете одеялата с надписа „МЗ” към краката и никой да не си показва скъсаните чорапи! – разпореди дежурната сестра.

– Кой министър? – полюбопитства Швейк. – Аз познавах двама – единият събираше…

– Нашият – рече сестрата. – А ти си затваряй устата, посещението ще се излъчва директно във фейсбук, няма да ни компрометираш отделението!

– Навремето, като лежах в болницата за симуланти – рече Швейк, – ни посети една ерцхерцогиня. Носеше печено пиле и шоколадови бонбони. А после на всички ни дадоха очистително. Тогава беше истинското лечение, не като сега! По-леките случаи ги увиваха в мокри чаршафи, на по-тежките предписваха клизми и, знаете ли, всички в стаята се излекуваха и заминаха на война!

– И тук е война и всички ние воюваме срещу един невидим враг – рече министърът, който вече беше влязъл в отделението. – Как сте, как сте?

Болните с тихо ръмжене прибраха крака под надписа „МЗ” на одеялата. След министъра, привлекателно издула скафандъра, вървеше дама с телефон в ръка и снимаше.

– Чудесно отделение – констатира министърът. – Ред, хигиена, дисциплина! Има и едно свободно легло! Това празно легло доказва, че взетите от правителството мерки вече започват да действат! И потвърждава нашите данни, че близо седемдесет процента от леглата в болниците са свободни и очакват своите пациенти!

– Знаете ли, господин министър – рече Швейк, – в Пардоубице имаше един горски, с едно такова мръсно име, дето преди десет вечерта не бива да се казва, той също като вас, след третата контушовка започваше да вижда паяци по стените. И винаги му излизаха с осемдесет процента повече, отколкото виждахме ние!

– Идиот? – обърна се към дежурния лекар министърът.

– Тъй вярно, господин министър, документиран идиот – отвърна вместо него Швейк.

– Други съпътстващи заболявания?

– Разрешете да доложа, имам ревматизъм, господин министър.

Всички се разсмяха, дори апаратно дишащият в ъгъла.

– Това изобщо не е съпътстващо заболяване – отбеляза министърът. – С вашия ревматизъм можете да си се лекувате и у дома, а не да натоварвате здравната система, която и без това се крепи на честна дума! Но щом веднъж сте попаднали тук, ще ви лекуваме с цялата мощ на държавата!

И министърът заедно със свитата си тръгна да излиза.

– Ерцхерцогинята носеше и зюмбюл в саксия – викна след делегацията Швейк.

От групата се отдели един, с издута на раменете от генералски пагони престилка, и нареди:

– На Швейк направете и клизма.

– Не ме щадете – жертвоготовно рече Швейк. – Дори собственият ви брат да беше легнал тук, направете му клизма с цялата мощ на държавата, без да ви мигне окото! Имайте съзнанието, че могъщата ни здравна система може да излезе от тая криза само с клизми, но накрая  победата ще е наша!

– Какъв исторически оптимизъм – въздъхна дамата в привлекателно издутия скафандър. – Бихте ли повторили това за нашите зрители?

– След клизмата, госпожо – отклони поканата Швейк. – Спасението на здравната система преди всичко!

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име