fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ПРЕСТЪПЛЕНИЕ И НАКАЗАНИЕ

Станка Делирадева живееше с промоциите. Любимото й занимание беше понеделник сутрин да обиколи големите търговски вериги с брошура в ръка и да си напазарува продукти поне за месец напред. Това й носеше не само адреналин, но и усещането за надпревара с останалите потребители, които също бяха развили зависимост спрямо промоциите.

Разбира се, най-големите удари в годината Делирадева правеше по време на така наречения Черен петък. Търговски номер, на който се хваща цял свят, а в последните няколко години намери добра почва и по нашите географски ширини.
Още щом разбра, че тази година Черният петък се пада на 27 ноември, Станка отиде да говори с началника си за отпуска: „Шефе, тази дата ми е много важна, съдбовна е, на живот и смърт са нещата. Моля те, дай ми един ден платена отпуска!”.

„Абсурд, Делирадева! Цялото предприятие иска да изчезне на този ден и всеки ми излиза с номера, че съдбата му се решавала точно в този петък! И кой да работи? Аз ли да опъвам каиша, докато вие си веете байряка по магазините. Мога да ти дам неплатена отпуска!”, все пак се смили над Станка шефът на предприятието.

Делирадева беше събрала през годината близо петцифрена сума за изхарчване
по време на Черния петък и понеже нямаше вяра в банките, държеше парите си скътани в дебелия том „Престъпление и наказание” от Достоевски. Паметният петък наближаваше със страшна сила и Станка започна да си прави дълъг списък на покупките.

Докато заграждаше с химикал стоките в една от брошурите, телефонът й звънна: „Майкооо, в болницата съм! Имам ковид! Пари за лекарства не ми останаха!”, заяви хриптящ мъжки глас.

Делирадева в първия момент се сепна, после майчинското й сърце заговори, без да помисли, че всъщност тя няма син, а дъщеря.

„Данче, в коя болница си, мама, да дойда? И колко парички да ти донеса?”.

Телефонният измамник отсреща с равен тон на масов убиец издекламира: „Няма
нужда да идваш, аз ще изпратя доктора. Осем хиляди лева ще
трябват. На него ще ги дадеш”.

Само след броени минути пред панелния блок на Станка спря раздрънкан Мерцедес от който слезе шишкав ром с бяла престилка. В бързината Делирадева беше грабнала цялото томче заедно със спестените за Черния петък средства.
„Ето паричките докторе! Дано Данчето скоро се оправи!”, каза тя връчвайки книгата на измамника.

„Ще я оправим и още как!”, смотолеви ромът и се метна на мерцедеса. Още щом влезе в апартамента си Станка забеляза необичайно голямата дупка в билиотеката. И що да види – от притеснение беше дала на „доктора” не „Престъпление и наказание”, а „Война и мир”.

Ама, че съм загубена, помисли си Делирадева и почна да звъни на последния номер. За нейно щастие в слушалката прозвуча „абонатът е изключил телефона си или е извън обхват”.

Влади ХРИСТОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име