fbpx
От категория: Каква стана тя

ЗА СМЯХ НА КОКОШКИТЕ

Помните ли стария тъп виц – по какво си прилича кокошката?

Елементарно – по това, че двата й крака са еднакви, особено десният.

Приложен към съвременната парламентарна практика, вицът обаче престава да бъде тъп и става още по-тъп.

По какво си приличат Законът за ДДС и парите навреме – онези, които добрите хора изсипват по телевизията, за да се цамбуркате на Хаваите?

Ами – по това, че в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС незнайно как се промъкна промяна в съвсем друг закон, според която добрите хора от бързите кредити ще могат да си ги прибират двойно, ако не си плащате вноските навреме. И то така се промъкна, че беше гласувана и приета.

А има ли нещо общо между стопаджиите, Наказателния кодекс и търговското корабоплаване?

Прави сте – има. Защото отново в преходните разпоредби на Закона за търговското корабоплаване се промъкна и поправка в Наказателния кодекс, според която този, който не може да докаже, че пътниците в колата му са просто стопа­джии, а не са си платили бензина, за да ги откара от точка А до точка Б, ще отнесе от две до пет години затвор.

А има ли нещо общо между първолачетата и Кодекса на труда?

Общото е 24-и май. Някак между другото в поправките на Кодекса, в текста за националните празници, прилагателното „славянска” отпадна от съществителното „писменост”. И така – първолачетата вече ще трябва да учат, че светите братя са ходили чак в Моравия да съставят българската азбука.

По-тъп е само вицът за краката на кокошката.

И натисналите зеленото копче при гласуването на тоя кодекс, предполага се – без много-много да са го чели. Ами че той е написан с букви!

Все в тоя ред на мисли не е зле да попитаме каква е разликата между Конституцията. Онази, която действа в момента, и другата, която само за седмица бе написана, огласена, похвалена и внесена за разглеждане в Парламента.

Какво стана с комисията, която трябваше да я обсъди?

За два месеца тя проведе 1 (едно) заседание, продължило 15 (петнайсет) минути. След това председателят й, г-жа Атанасова, обяви, че само след седмица ще се сформира експертният съвет към нея и тя ще ни съобщи кои правни експерти влизат в него.

Седмиците вече са осем, комисията не заседава, експертен съвет няма, за Конституцията се сещат само когато тръгнат към тоалетната и срещнат познат, който да ги пита:

– Абе, к`во ви стана с Конституцията?

К`во да става – като не е включена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за птицевъдството, няма как да бъде обсъдена. Важното е, че процедурата прецака тия, дето искаха предсрочни избори.

А иначе двете конституции – новата и старата, също като краката на кокошката, си приличат.

Тъпо, но факт!

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име