fbpx

ЗА СМЯХ НА КОКОШКИТЕ

Помните ли стария тъп виц – по какво си прилича кокошката?

Елементарно – по това, че двата й крака са еднакви, особено десният.

Приложен към съвременната парламентарна практика, вицът обаче престава да бъде тъп и става още по-тъп.

По какво си приличат Законът за ДДС и парите навреме – онези, които добрите хора изсипват по телевизията, за да се цамбуркате на Хаваите?

Ами – по това, че в преходните и заключителни разпоредби на Закона за ДДС незнайно как се промъкна промяна в съвсем друг закон, според която добрите хора от бързите кредити ще могат да си ги прибират двойно, ако не си плащате вноските навреме. И то така се промъкна, че беше гласувана и приета.

А има ли нещо общо между стопаджиите, Наказателния кодекс и търговското корабоплаване?

Прави сте – има. Защото отново в преходните разпоредби на Закона за търговското корабоплаване се промъкна и поправка в Наказателния кодекс, според която този, който не може да докаже, че пътниците в колата му са просто стопа­джии, а не са си платили бензина, за да ги откара от точка А до точка Б, ще отнесе от две до пет години затвор.

А има ли нещо общо между първолачетата и Кодекса на труда?

Общото е 24-и май. Някак между другото в поправките на Кодекса, в текста за националните празници, прилагателното „славянска” отпадна от съществителното „писменост”. И така – първолачетата вече ще трябва да учат, че светите братя са ходили чак в Моравия да съставят българската азбука.

По-тъп е само вицът за краката на кокошката.

И натисналите зеленото копче при гласуването на тоя кодекс, предполага се – без много-много да са го чели. Ами че той е написан с букви!

Все в тоя ред на мисли не е зле да попитаме каква е разликата между Конституцията. Онази, която действа в момента, и другата, която само за седмица бе написана, огласена, похвалена и внесена за разглеждане в Парламента.

Какво стана с комисията, която трябваше да я обсъди?

За два месеца тя проведе 1 (едно) заседание, продължило 15 (петнайсет) минути. След това председателят й, г-жа Атанасова, обяви, че само след седмица ще се сформира експертният съвет към нея и тя ще ни съобщи кои правни експерти влизат в него.

Седмиците вече са осем, комисията не заседава, експертен съвет няма, за Конституцията се сещат само когато тръгнат към тоалетната и срещнат познат, който да ги пита:

– Абе, к`во ви стана с Конституцията?

К`во да става – като не е включена в преходните и заключителни разпоредби на Закона за птицевъдството, няма как да бъде обсъдена. Важното е, че процедурата прецака тия, дето искаха предсрочни избори.

А иначе двете конституции – новата и старата, също като краката на кокошката, си приличат.

Тъпо, но факт!

Румен БЕЛЧЕВ

Още от "Стършел"

ШАРЕНО ХВЪРЧИЛО

Чух го случайно. Пътувах с автобуса към центъра на града, за да изпия една бира в барчето на университета. Събирахме се там поети, критици и обикновени литературни навлеци – все хора, изкушени от тънкостите на художественото слово. Една спирка преди до сляза, натрапчив рефрен се измуши от радиото на шофьора и задълба в главата ми като бургия: Шарено хвърчило тича по...

Продължете

ДИНО БУДЗАТИ (1906 – 1972)

МОТОРНАТА ЧУМА  Една септемврийска сутрин в гараж Ириде на улица Мендоса - бях там случайно - влезе сива кола с екзотична марка и необичайна форма, с чужбински табели, каквито не бяхме виждали друг път. Собственикът, аз, старият главен монтьор Челада, мой близък приятел, и другите служители - всички бяхме в офиса. А през остъклената му стена халето за паркиране се виждаше...

Продължете

ТЕЖКО!

Барман, тежко, уиски дай!... Никой не ми обръща внимание! Каквото и да направя - нищо! Понякога се чудя дали съществувам! Още докато бях нов в занаята, забелязах, че не ме търсят. Отначало се радвах, защото така се работи спокойно, като чиновник бях - отивам в апартамента, опразвам го и си тръгвам без никакви притеснения. Добре, ама започнах да се чудя защо...

Продължете

ВТОРИЯТ ВЕЛИКДЕН

„Българският Великден” – да припомним какво беше това. На 3-ти април 1860 г. на служба в църквата „Св.Стефан” в Истан­бул българският митрополит Иларион Макариополски не произнася името на вселенския гръцки патриарх. Това означава, че не признава властта му и така провъзгласява българската църква за независима. Сега, 163 години по-късно,  изгонването на трима руски свещеници за шпионаж може също да мине за...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"