fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

ТАЙНИТЕ ИМ СА ОБРЕЧЕНИ

– Накъде, Панталей?

Този въпрос съм чувал безброй пъти, но така е, когато си пътешественик.

– Мамят ме далечните простори! – отговарям простичко – Но този път експедицията ми ще е наблизо и натясно!

Онзи явно е заинтригуван, наостря уши, пък и други приближиха, та обясних:

– Запътил съм се към бившия партиен дом, а понастоящем български парламент, за да осъществя пътешествие по вентилационната система на сградата!

– Звучи рисковано! – плаши се дама.

– Даже повече от рисковано! – отсичам – Който е гледал филма “Умирай трудно” с Брус Уилис, може да си представи какво предизвикателство ме очаква!

– Грандиозно, Панталей! – звучи около мен – Ама защо точно в парламентарния дом от партиен тип и защо по вентилационната система?!

Намествам ремъците на раницата и внасям яснота:

– Това обиталище на депутатите е още съвсем ново и неизучено след основния ремонт! Изследователите на света сме длъжници на науката! Огледахме обратната страна на Луната, връх Еверест ни е като заден двор, през ден се потапяме до дъното на Марианската падина, а все още не познаваме добре живота в новата парламентарна сграда!

– Как да го опознаете, като достъпът в бившия партиен дом е ограничен?! – чува се разумен глас – Журналистите едва влизат вътре, та какво остава за пътешествениците-изследователи!

Кимам:

– Точно затова избрах маршрутът ми да минава по вентилационната система на сградата! Ще пълзя вътре по всички етажи и никой няма да може да ме спре!

– Какво очаквате да откриете в новия ни парламент, Панталей? – глези се дамата.

– Като всеки неизучен континент и всяка неизследвана планета и бившият партиен дом крие безброй загадки! Къде гнездят депутатите от различните парламентарни групи? Къде обменят идеи, къде вървят пазарлъците, къде, с извинение, се коалират!…

– Панталей! – прекъсва ме суха леля и върти очи към две хлапета, коите ме слушат с блеснали очи.

– Това са естествени неща! Депутатите да не се пръкват в зелето!  Да не ги носят щъркелите! По-добре дечурлигата да научат всичко това от мен, отколкото на улицата!

– Прав е Панталей! – дочува се от всички страни.

– А не ви ли е страх, Панталей? – поема пак инициативата дамата – Чувала съм, че в бившия партиен дом се наблюдават редица паранормални активности!

– Има такива слухове, които аз ще проуча с риск за живота си и най-вероятно ще развенчая!

– Смятате, че това са суеверия и бабини деветини? – намесва се в разговора учител от отсрещното училище.

Категоричен съм:

– Ами да! Казват, че из коридорите на бившия партиен дом вървял призракът на Тодор Живков, протягал ръце към депутатите и мълвял “Дечица сте ми вие, дечица!” Глупости! Какво общо имат днешните български депутати с бившата БКП или Държавна сигурност! Ами онзи слух, че духът на Георги Кирков нощем заставал на парламентарната трибуна в пленарната зала, бивша зала “Света София”, бивша зала “Георги Кирков” и държал пламенна реч на тема “Защо ми бутнахте уникалния таван на залата бе, чукундури!” Пълна нелепица и средновековно суеверие!

– Панталей! – подбелва очи дамата и диша издълбоко – След всичко, което ни разказахте, аз лично вече треперя цялата!

Засуквам мустак:

– Мадам, аз съм изследвал ноктите на африканските лъвове и зъбите на тексаските гърмящи змии, спускал съм се в гърлото на действащ вулкан и съм катерил шията на жираф, та сега ли ще се уплаша! Не! Напротив! Нямам търпение да попадна в леговището на депутатите, за да ги изследвам в естествената им среда на обитание!

Някой изръкоплясква, всички обсъждат помежду си, пожелават ми лек път и щастливо завръщане, а дамата маха след мен с бяла кърпичка. Помахвам им и аз с панамената си шапка, пък тръгвам.

Весел Цанков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име