fbpx
От категория: Каква стана тя

ФРЕНСКА МОДА ЗА НАРОДА

Фоа гра не на шега

Няма съмнение – французите са едни от най-големите гурмета на света. Нека веднага си припомним знаменитата кулинарна фраза на Мария-Антоанета, отправена към недоволстващите бедни: „Като нямате хляб – яжте пасти“. Два века по-късно положението в страната на шансоните не се е променило много.

В днешните реалности призивът звучи по следния начин: „Като нямате хляб – яжте гъши дроб”.

Френските производители на гъши дроб, познат още като фоа гра, приканват потребителите да сложат деликатеса на коледната си трапеза, за да бъде намален спадът в търсенето, породен от корона вируса, съобщи “Ройтерс”. “Изстрадахме много през този период”, разказва Мишел Фрюше, председател на браншовиците, отглеждащи гъски.

Милите, да ги ожали човек! Когато прочетох за бедстващите френски фермери, реших веднага да ги подкрепя с каквото мога. Бях приключил с харчовете за месеца, но начаса се завтекох към кварталния супермаркет с идеята да купя поне един пастет от гъши дроб. За мое щастие на щанда при консервите открих оригинален френски пастет. Върху етикета беше нарисувана гъска, разхождаща се гордо между сгради от времето на ренесанса. Цялата пасторална гледка най-вероятно имаше за цел да докаже автентичността на продукта. Въпреки солената цена грабнах едно бурканче пастет и с чувство за изпълнен дълг се прибрах вкъщи. „Да живее фоа гра! Да пребъде този чутовен деликатес, без който френският народ не би могъл да просъществува!”, възкликнах и с треперещи от вълнение ръце заразглеждах луксозното бурканче.

И що да видя! На етикета с възможно най-дребния шрифт беше изписано: съдържание на гъши дроб – 0,3 на сто, свинско месо и негови производни – 35%. Каква стана тя – вместо да спася гъшия отрасъл, май вложих парите си при френските свиневъди.

За да преодолея разочарованието, отворих бутилка светло пиво и консерва „Русенско варено”. Аман от френски гурмета! Нашенските консерви са си най-хубави!

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име