fbpx
От категория: Каква стана тя

ЕКСПЕРТИ ПО ЛАПАНЕ

Много се говори за експерти в последно време. Протестиращите искат да махнат правителството и да го заменят с експертно. За свой експертен кабинет мечтае и президентът Радев. ДПС също предложи като изход от политическата криза правителство, съставено от експерти. Не закъсня и Корнелия Нинова. Тя събра на „Позитано” 20 тези, които още не са напуснали БСП или пък не са изгонени от нея самата, и посочи червените министри в нейното експертно правителство в сянка, като сложи начело себе си. Изобщо, оказва се, че България бъка от експерти. Имат ли обаче качества те? Нека потърсим отговора в следващия случай.

През ноември 2018 година за изпълнителен директор и шеф на борда на директорите в АЕЦ Козлодуй бе назначен Наско Михов. Кой е той ли? Любителите на логиката вероятно ще предположат, че този човек е ядрен физик. И ще загубят, ако са се хванали на бас. Защото у нас е логично често да се случват нелогични неща. Наско Михов е идеален пример за това. Понеже шефът на атомната електроцентрала е завършил финанси в Свищов. А как е стигнал до това сладко място ли?

В началото той е бил известно време в търговския отдел на аеца, но напуснал и отишъл в „Сименс-България“, където работил като експерт по продажбите. В основата на неговото кариерно развитие обаче стои Милен Велчев. Когато по царско време става министър на финансите, той, по известни единствено нему причини, през 2003 година взима в екипа си Наско Михов  за свой експертен  съветник. И от тук кариерата на г-н Михов тръгва по пътя на експертите, членове на различни добре платени бордове.

С времето се сменят различни правителства, сменят се и различните шефски кресла, в които сяда експертът по всичко Наско Михов.

След финансовото министерство той отива в държавната фирма „Публични инвестиционни проекти ЕАД“. Това дружество изобщо не е известно на населението, но то борави и разпределя десетки милиони на когото трябва да се отпуснат.

По едно време печално известният Вальо Топлото е обвинен в злоупотреби с милиони и тръгва по съдилищата. На неговото място за шеф на Топлофикация – София е назначен експертът Наско Михов, който няма никаква представа от парно. И резултатите от неговото експертно управление веднага стават видими – сметките за най-евтиното отопление на столичани се удвояват. Затова след три месеца е махнат от там.

Явно експертните качества на г-н Михов обаче са направили нужното впечатление на когото трябва, защото той е преместен в „Информационно обслужване АД“. А това не е случайно дружество. В него се изчисляват и нагласяват крайните изборни резултати, а и други важни за властта числа от различни сфери.

И така от борд на борд експертът по всичко кацва в АЕЦ Козлодуй като неин шеф. Там той стана известен с това, че даде 30 хиляди лева за създаването на песен, с която да се отбележи 45-тата годишнина на централата. Изпълнителният директор обаче не пропуска да даде и на себе си. За миналата година АЕЦ Козлодуй отчита 8 процента ръст на оборота. През това време г-н Михов увеличава многократно и ръста на своето месечно възнаграждение. И слага в джоба си годишна заплата от 234 000 лева. Председателят на Народното събрание, премиерът и президентът могат само да мечтаят за такива пари, понеже получават двойно по-малко от него. Но това е така, защото за разлика от тях експертът по продажби, финанси, инвестиционни проекти, парно отопление, информационно обслужване,  ядрена енергетика и каквото се сетите още Наско Михов има свободата сам да си определя заплатата.

Любителите на логиката вероятно ще попитат: но нали има борд на директорите, те защо не контролират действията на този човек? Да, наистина ръководството на аеца има тричленен борд. В него освен г-н Михов влизат още шефът на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен и директорът на Националната енергийна компания Иван Йончев. Как да контролират Наско Михов двамата обаче, когато за участието в борда той дава на г-н Коен 84 000 лева. Със същото възнаграждение от 84 хилядарки запушва устата и на г-н Йончев.

Това са пари от АЕЦ Козлодуй, които двамата бордовици взимат отделно от основните си огромни заплати като шефове на БЕХ и НЕК. Какви точно са те обаче никой не знае, това е строго пазена тайна от журналистите и обществото . Явно двамата се срамуват да обявят размера им. Не е тайна само, че ръководените от тях БЕХ и НЕК имат натрупани дългове от по 4 милиарда лева, което показва какви експерти са и двамата. Това са фирмени задължения към хазната, които обаче са за сметка на всички данъкоплатци.

Затова, когато някой заговори за съставянето на експертен кабинет, хората трябва да бъдат  много подозрителни. И двойно повече внимателни. Защото доста от експертите у нас са пример за липса дори на елементарна експертност.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име