fbpx
От категория: Каква стана тя

ЗАГУБИЛИ В ПРЕХОДА

Около исканата по тези дни оставка на председателя на 44-то Народно събрание Цвета Караянчева, отхвърлена  от мнозинството, от парламентарната трибуна отново се завъртяха и коментари за криминалния непрехождащ преход у нас. Но  първо за несъстоялата се оставка.

Депутати от властващата коалиция (ГЕРБ и Обединени патриоти) защитиха  Караянчева с аргумента, че „опозицията“ (БСП и ДПС) изобщо няма аргументи за исканата оставка. Ако питат мен (ама никой не ме пита), единственият сериозен аргумент да освободи високия държавен пост е самата Караянчева. И ако тя се реши  да подаде оставка, това ще бъде първата й стъпка в правилната посока. Ако питат мен (но както вече отбелязах, никой не ме пита), същият сериозен аргумент се отнася в пълна мяра и за останалите 239 депутати в това нещастно НС, съставено от комунисти, ченгета и тарикати конформисти. Спестявам определението „бивши“, тъй като проверката във времето (30 години политексперименти) категорично очерта неговата несъстоятелност.

Същата времева проверка опроверга и периодичните провиквания от медийния амвон на набедени „гуру“, че преходът, видите ли, е свършил. Кога? Как? И за kого по-точно? А след като всички заклинания за криминалния характер на прехода продължават вече  три десетилетия след 1989-а, следва ли да броим в това число и последните десетина години (въпрос с повишена трудност за властта и присъдружната й „опозиция“)? Тук въобще няма да коментирам усърдната подкрепа, която оказват МВР и съдебната власт като цяло (следствие, прокуратура, съд) на случилото се в мътилката на прехода.

Ако питат мен, за 30 години спойката „власт плюс кримиконтингент“ се превърна, както се казва, в бетон-арме, за който бронебойни патрони няма открити – поне в днешна България, член на ЕС и НАТО (но какво от това?!).

И ако питат не само мен, а и мнозина от вас…

Обаче никой не ни пита нас, нали?

Крум СЛАВОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име