fbpx
От категория: Каква стана тя

Новото ненормално

Имаме нов министър на туризма, но определено браншът си кара по старому.  Миналата седмица ресорният шеф Марияна Николова каза, че пандемията е променила лицето на сектора, а това изисквало да сме свикнели с т. нар. „ново нормално“.

Госпожо Николова, това Ваше ново нормално в родните условия се оказа доста ненормално. А когато фактите говорят – министрите мълчат.

Националният статистически институт публикува данни за срива на туризма ни през август. Броят на нощувките във всички места за настаняване е спаднал с 45 на сто в сравнение с изминалата година. С 65 на сто са намалели чуждестранните гости на родните хотели.

Да, разбира се, корона вирусът е виновен за всичко, ще кажат от туристическото ведомство. В същото време „се справяме” с ковид кризата, създавайки фиктивен „Консултативен съвет по туризъм“. Имитираме дейност за пред електората, а браншът затъва финансово с всеки изминал ден.

Защо нашите съседи успяват да закрепят положението, докато ние все търсим с какво да се оправдаем? Ето например в Гърция, въпреки срива при пътуванията, през август са кацнали 315 000 туристи от Великобритания и 206 000 от Германия. Явно в южната ни съседка „новото нормално“ дава съвсем различни резултати. Браншът по целия свят се бори със зъби и нокти за всеки турист, през това време Бай Ганьо лапа мухите и брои незаетите плажни чадъри по Черноморието.

Наскоро четох за един парадоксален случай – правителството на Перу е отворило руините на Мачу Пикчу за един-единствен японски турист. Ентусиастът чакал седем месеца, за да посети цитаделата на инките, след като бил блокиран в южноамериканската страна по време на пандемията. Май на следващия Консултативен съвет е добре да поканим делегация от братско Перу. Нека поне перуанците ни научат как се прави туризъм в условията на „новото нормално“.

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име