fbpx
От категория: Каква стана тя

НЕВИДИМИТЕ НЕЛЕГАЛНИ ФАБРИКИ

За Булгартабак отдавна не се чува нищо, но въпреки това производството на цигари върви с пълна пара. Нелегалното обаче.

На 12 октомври аген­ти на ДАНС разкриха в пловдивското село Цалапица фабрика, която незаконно бълва цигари. „В особено големи размери”, според прокуратурата. Те са с много добро качество и са правени за износ на международния пазар. На място освен готова продукция е намерен насипен и опакован в чували тютюн. Фабриката се намира в стопанския двор на селото, тя е действала от много време и в нея са изградени спални помещения за работниците.

Кметът на Цалапица Ивайло Данаилов обаче беше много изненадан от наличието на тази фабрика. Той нито знаеше за нейното съществуване, нито беше чувал за нелегалните папироси, въпреки че те са се произвеждали под носа му – в двора на селското стопанство. Вероятно нито веднъж не е минавал оттам, докато се е строяла фабриката, а после може би е взел новопоявилата се постройка за телевизионен декор, в който се снима поредното развлекателно шоу. Жителите на селото пък, които са избрали своя кмет, са също като него – нито са видели, нито са чули, нито са пушили евтини нелегални цигари, произведени в двора на стопанството им.

Това напомня за почти същата картинка в друго пловдивско село – Желязна. Само седмица по-рано – на 7 октомври, при акция на ГДБОП в него бе разбита друга нелегална цигарена фабрика. Тя била оборудвана с модерни машини от най-висок клас, поточна линия, както и специално помещение за предварителна обработка и рязане на тютюн. Работниците също са разполагали със спални и сервизни помещения, плюс локален генератор. Фабриката е бълвала „Марлборо” и други марки на концерна „Филип Морис”, предимно за Гърция. Всичко това е ставало пред очите на селяните и кмета, които също като в Цалапица нито за миг не са разбрали, че в селото им се произвежда нелегална стока за износ, че се мотаят непознати хора, че големи камиони докарват тютюн, а извозват обратно цигари.

Вероятно в тези пловдивски селища хората имат навика да слагат капаци на своите очи, вместо на конете. А може би капаците, които им пречат да виждат очевидното, не са конски, а парични?

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име