fbpx
От категория: Каква стана тя

На час по жълтичка

Винаги съм се питал защо политиците вземат пенсионерите за наивни. Сигурно разчитат на старческото оглупяване или деменцията. Уважаеми управляващи, подценявате хората от третата възраст – те не са маймуни, та да ги ловите на трици. „Всеки един български пенсионер ще получи добавка от 50 лева към пенсията си за октомври“, заяви миналата седмица премиерът Борисов. На час по жълтичка, та всеки месец да си припомнят какво голямо благодеяние е направено за тях.

Ясно е – над 2 милиона пенсионери у нас са примамлива електорална маса, но нещата при тях не стоят като в ромските гета, където за 50 лева можеш да си купиш глас.

Със същия евтин популистки трик управляващите се опитват да купят и безработните.От 1 октомври минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се повиши от 9 лева на 12 лева. Това са цели 3 лева! С три лева българският безработен ще си купи 3 кебапчета и хоп – бонусът го няма.

Истината зад тази политическа „щедрост” обаче не е никак лицеприятна. Социалните мерки за справяне с икономическата криза са меко казано плачевни. Заради трудноизпълнимите условия и обърканата документация по мярката 60/40 до юли бяха изплатени едва 153 милиона лева. Също толкова нефункционална мярка се оказа 375-левовата еднократна помощ за родители, принудени да излязат в неплатен отпуск. От 5231 подадени декларации до края на май бяха одобрени само 1955 кандидатури. При 20 милиона лева, отделени за тази цел, простата сметка показва, че са раздадени малко над 733 125 лева.

В чий джоб ще отидат останалите милиони? Обичайният трик – отделяме гръмко средства, а после правим така, че да няма на кого да ги дадем. И вълкът сит, и агнето цяло.

За разлика от родните шашми, бонусите на съседите са доста адеквани. Още в края на април правителството на Гърция отпусна извънредната финансова помощ от 400 евро на всеки безработен. Общо 168 000 души се възползваха от тази финансова подкрепа. Сърбия вече започна инвестирането на 5 милиарда евро в заеми и помощ за бизнеса. Правителството изплати и еднократна помощ от 100 евро на всеки сръбски гражданин на възраст над 18 години. Румънците пък изцяло отложиха вноските по заеми за период от 9 месеца.

На този фон 50-те лева за българските пенсионери и 3-те лева за безработните изглеждат като абсолютна подигравка. Ако искате да гласуват за вас, създайте работеща социална политика. С „на час по жълтичка” няма да ви мине номерът.

 Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име