fbpx
От категория: Каква стана тя

ВЪПРОС ЗА 20 МИЛИАРДА ЛВ.

СПИРАМЕ ЛИ „БЕЛЕНЕ” ИЛИ ДА?

С радост установих, че по отношение на премиера Борисов съм бъркал. Той не бил илитерат (от латински – необразован, неук човек), за какъвто го имах. Харесвал не само един писател (Карл Май с неговия Винету), а още един – Джани Родари, когото четял всяка вечер преди заспиване. Най му харесвало стихчето „Продавач на надежда“ и специално това: „А на тоз, който няма пари /и само отвънка поглежда,/ бих му дал, без да плаща дори,/всичката своя надежда“. Как да не го харесвам тоя Родари, си рекъл Бойко – толкова ми е удобен с тея думички – явно не съм само аз с надеждите. И, окрилен от неговия пример, ни продаваше надежди – но за какво? – разбира се, за най-подходящия за тази цел обект – АЕЦ „Белене“. За който ни лъжотка поне двайсет години – първо нарече централата „гьол“, после я прекръсти на „красив проект”, после пак на „гьол“ – и така „до края на света“.

Тези дни обаче се съпикяса – чрез енергийната си министърка Петкова оповести, че „Белене” може да няма и е по-вероятно реакторите да се преместят в Козлодуй.

Този филм също сме го гледали. Светът се разделя с АЕЦ-ите и минава на екоенергии, а премиерът отново ни заглавиква с любимия си Родари. И се питам – дали не пуска поредния блъф към „Росатом“ (с цел нови „попълнения в шкафчета и чекмеджета“)?

Това при положение, че самите руснаци отдавна са отписали „Белене“…, но продължават да ни „преджобват“ за актуализации, консултации, консервации и неустойки. Ала на тази тема хванах така наречената „говежда болест“ и не ми се слуша за нея.

Най-успокояващото е, че енергийната криза, с която ядреното лоби ни плаши, си е чист кьорфишек. Зная, че с 3700 мегавата въглищни централи (нямаме изход – с тях ще продължим въпреки забраните и санкциите) и с 2000 мегавата ядрена мощност спокойно ще се задоволяваме до 2050 г. – а след 30 години световната енергетика ще се промени  революционно. Хайде тогава – и най-после – да се откажем от висящите като Дамоклев меч над главите ни 20 млрд. лв. за въпросния дунавски „гьол“!

Ето къде може да се насочат „назначените“ за АЕЦ 20 млрд. лв. За:

– 4 парогазови централи в „Марица изток“, мощни колкото АЕЦ Белене – 2.8 млрд. лв.

– язовир „Яденица“ и ПАВЕЦ „Чаира“ – 440 млн. лв.

– инсталации за съхранение на енергия – 400 млн. лв.

– 2000 мегавата. соларни мощности – 2 млрд. лв.

– умни електромери – 1 млрд. лв.

– енергоспестяване чрез жилищно саниране – 2 млрд. лв.

– „интелигентна“ преносна мрежа (т.нар. смарт-грид) – 1 млрд. лв.

Останаха ненасочени още 10 млрд. лв., което позволява горните инвестиции да се удвоят, а и да се намерят нови приложения. Тук ще се присъединя към Борисов и ще си „купя надежди“ – но не за гьолове, а за изброените разумни и полезни цели… И накрая, но не на последно  място – не е ли вече време прокуратурата да надзърне в проекта АЕЦ „Белене”, където непременно ще открие чудовищни далавери?

Наско МАНДАДЖИЕВ
бивш работник в
ТЕЦ, турбинен
монтьор

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име