fbpx
От категория: Каква стана тя

ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ ЛЕСНО СЕ ВДИГА, ТРУДНО СЕ СВАЛЯ

За позабравилите Виденовата зима и за тези, които няма как да я помнят – една красива банкнота с много нули от това хиперинфлационно време, с която нищо не можеше да се купи, защото нямаше какво да се купи
*********************************************************

В по-миналия брой написах защо не съм на жълтите павета. Отдавна не бях получавал толкова отзиви за мой текст. Препечатаха го разни сайтове, излезе даже в Пеевските медии, без да поискат съгласие, въпреки че в карето на вестника е написано изрично: „Препечатването на фейлетони и карикатури от в. „Стършел“ в България – само с разрешението на редакцията“. Махам с ръка на препечатките – няма да наемам адвокат и да ги съдя за авторско право.

Ако трябва да ги съдя, то е за това, че употребяват мнението ми за техните цели – да запазят статуквото. Митингът хвърля яйца и домати срещу властта, медиите на Пеевски хвърлят мнения, които им вършат работа, срещу протестиращите.

Някои читатели са разбрали от текста ми, че защитавам правителството и Бойко Борисов. По форумите и в лични имейли ме обвиняват, че съм платен клакьор на ГЕРБ. На такива „обвинители“ е безсмислено да възразявам и да обяснявам, че никога не съм вземал пари срещу журналистически услуги, колегите ми от „Стършел“ – също. Едва ли ще ми повярват, стига ми това, че повечето читатели ни вярват – на вестника, на колегите ми, а и на мен.

Защото сме заедно от години. Преминахме през бурни времена – Луканови и Виденови зими, мътно Берово и още по-мътно Кобург­готско управление, тройни и двойни коалиции, три правителства на Борисов с различни партньори… През всичките тези години вестникът остана верен на девиза си: „Опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота!“. Останахме на демократичните си и проевропейски позиции – „Стършел“ е една от малкото медии, която не изби в национализъм и ганьовско патриотарство, не размаха популистки лозунги, не се изкуши да си вдига тиража с жълтении и фалшиви новини.

И аз, и останалите стършели пишехме и рисувахме това, което мислим – така, както го разбираме.

Защо сега не сме на жълтите павета да сваляме властта, да мятаме тоалетна хартия, домати и пъдпъдъчи яйца, доставени (с какви средства?) в достатъчни количества от организаторите?

Защото е ясно: Борисов си отива – колкото по-късно си тръгне, толкова по-трудно ще се върне отново във властта.

Отива си мъчително и без достойнство. Така, както и управляваше – с гяволъци, в негов „пунта мара“ стил. В опити да изклинчи, да отложи, да се измъкне… Готов да сменя министри като мръсно бельо, само той да излезе чист.

Но какво идва след него?

Вдъхновените протестъри, в мнозинството си млади и симпатични хора, не казват какво става после. „Да свалим мутрата, пък после ще видим!“ – това е девизът. „Ако трябва, и следващите ще свалим!“ – продължават го най-запалените.

И сякаш не забелязват фланелките с портрета на  Живков и червените знамена (без нито едно европейско), които се развяха, когато „Бузлуджа“ замарширува под строй по жълтите павета.

„Червено знаме лесно се вдига, но трудно се сваля!“ – казал Вацлав Хавел през 68-а на студентите левичари в Париж.

Припомням го на нашите протестиращи: лесно ще поднесете  властта на Радев, Корни, Мая, Румен Петков, Копейкин и т. н., после трудно ще ги свалите!

И не вярвайте на слогана, формулиран от Черепната кутия в Дубай: „Няма леви, няма десни – всички сме бесни!“

Какво е това „бясно“ единство на противоположни идеи? Който агитира за единство, значи ви работи.

Защо?

Много просто – става дума за пари.

Не само за ония 27 милиарда, които чакаме от Брюксел.

Има едни други 56 милиарда лева, натрупани в банките – спестявания на населението. Докато пиша, може да се станали и повече.

А където има много  пари, има също и много желаещи да ги вземат. Схемата съвсем не е сложна за предвиждане – зима, политическа нестабилност, епидемия от Ковид и претъпкани болници, безработица, икономическа рецесия – сваляне на борда. Следва – хиперинфлация, фалит на банки. И стопяване на спестяванията.

Днешните млади хора на площада не помнят Виденовото управление, когато бяхме народ от милионери – 1 долар се разменяше за три хиляди лева.

Но тогавашният вицепремиер Румен Гечев добре знае как стават тия работи, сега той загрява край тъч-линията.

Ето затова няма да участвам и в гражданското неподчинение, в блокадите и акциите, към които зове „Отровното трио“. В казармата ни учеха, че на всяко бойно отровно вещество има Антидот – противотрова.

Сега имаме „Отровно трио“, но къде е противоотровата?

Може да е само в демократичните процедури – изборите. А те, за да бъдат честни, са нужни промени в избирателния закон, които може да направи само парламентът. Значи трябва време. В това време  партиите с претенции да са проевропейски и  демократични, да си стегнат редиците, да агитират сред хората и да набират симпатизанти – не само в столицата, а и в провинцията.

Защото не жълтите павета печелят избори.

 

 М. Вешим

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име