fbpx
От категория: Каква стана тя

ВСИЧКИТЕ – В ТАЛАША

Каквото и да говорят на английски чужденците, политически коректното говорене е българско изобретение.

Истински възпитаният българин никога няма да рече на някого, че е некадърен, слабообразован, мързелив и мушморок – той толерантно и коректно, само и само да не го обиди, ще отбележи, че въпросният индивид е заспал в талаша.

Избирателите, да речем, обикновено само седмица след като изберат любимите си представители, констатират, че те вместо да работят нещо, спят в талаша на парламента. От своя страна и любимите представители ни отвръщат със същото – те непрекъснато ни показват, че смятат, че не те, а ние, избирателите им, сме тия, дето спим в талаша.

Ей така например преди две-три години ни убедиха, че бетонът, който се лее край морето, ще е просто стена, която ще подпира пътя, та да не скачат колите върху чадърите на плажчето долу. По-късно се оказа, че към стената имало предвидено терасовидно хотелче на няколко етажа, а още по-късно повелителят на талашите ни увери, че това, триетажното, не е хотел, а по-големшка къщичка за птички.

Как сте в талаша?

Добре ли сте? Давайте нататък!

Да си спомняте, че държавните фирми бяха задължени да държат парите си в една корпоративна банка, която взе, че фалира?

Прокуратурата изобщо не си подаде носа от талаша, а остави банкера да си отлети като птичка Божия с частния самолет, според нея – пълен с чували, натъпкани с банкноти. Тая пасмина, банкерите, очевидно признават само парите в брой. Досущ като премиерите – и те си държат спестяванията в нощни шкафчета, докато спят в държавния талаш с пищов до главата за всеки случай.

Да не забравим да споменем и финансовия министър, който проспа в талаша на министерството си седемстотинте милиона, дължими от частната лотария. И отново спестовникът, смотал в талаша почти милиард откъм данъци, отлетя със самолетчето си, като приветливо поклати криле за поздрав над талаша на Главната прокуратура. А оттам заканително му помахаха с каскет.

Докато дремем в талаша, усетихме странна миризма – оказа се, че някой ни засипва и с боклук. Когато попитахме какво става, обясниха ни,  че само така ни се струва. За всеки случай чорбаджията на няколко ТЕЦ-а ни увери, че при него боклук не се изгаря – само се колекционира близо до комините. Разсмърдялата се ситуация принуди министерството да му забрани да гори боклук, макар досега да не се бил изгарял, тогава шефът отново изпълзя от талаша, удари се в гърдите и се закле, че занапред вече никога повече няма да гори боклуци.

Как е в талаша?

Мушморок купи за петдесетина милиона ТЕЦ-Варна, продадена от държавата преди време за двеста, за да я препродаде с пристанището й барабар на почетния партиен лидер, на когото се крепят преходът, демокрацията и държавата с все талаша си.

А от езерото край пристанището се разнесе странна миризма, за която варненският кмет обясни, че всъщност била от загнили водорасли, а не от това, на което мирише. Та, каквото и да си говорим, политкоректното говорене не е нечие чуждо изобретение, а мило, българско и родно.

И когато по улиците излязат хора и заявят, че им е писнало да ги смятат за заспали в талаша, от държавния талаш в телевизионните студия изпълзяват любимите им избраници в лъскави костюмчета и мигат невинно като котараци в брашно.

Няма да го превеждаме, за да запазим политическата коректност.

И те, и вие, знаете какво значи.

Румен БЕЛЧЕВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име