fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

КЛОНИНГИ

Отче наш,
тираж
нам даж!

(Валери Петров)

Объркан съм, за това става въпрос. Ама то на мене колко ми трябва, за да се объркам – мен, кажи-речи, всичко ме обърква. Ето: от най-високо място е казано, че човекът е сътворен „по образ и подобие Божие“.

Дотук стои окуражаващо: щом съм човек, значи и аз… по подобие Божие, да се не надяваш! Добре – но защо всички човеци? Обидно е някак. За себе си съм съгласен. Добре – и за някои от приятелите.

Пък и да не са непременно близки приятели. Нека са примерно Кевин (Костнър), Моника (Белучи).

И това добре – ама тия човекоподобни с качулките, дето ги изслушват в съдебните зали? И те ли са дошли на тоя свят по образ и подобие или как беше там, в „Битие“… Или пък ще е по-мъдро да уподобим едните с другите? Ами да!

Средствата за развеселяване на народа най-напред премахнаха отликите между естрадния богатир Кобзон и познатия на музикалната критика Синатра. Иначе казано, ефирите и другите осведомители представиха Кобзата, едно към едно, като „руския Синатра“. (Янките не се възползваха от тъй нареченото „право на реципрочност“, поради което в Щатите Синатра не бе канонизиран като „американския Кобзон“, ами си го оставиха Франки Бой.)

Не може да се отрече, че нашите, които никога не остават назад в нищо, бърже-бърже поеха по очертания вече маршрут. Само след дни родният професор Овчаров (Николай) беше указан със стряскащо масивни букви като БЪЛГАРСКИЯ ИНДИАНА ДЖОУНС. Всъщност каквото и да приказвам, откритията на нашия професор са дори по-фантастични от ония на откровено измисления Индиана – стига резултатите на нашия учен да са оповестени от най-можещия, най-начетения и съответно най-тиражирания всекидневник в татковината ни. Ето: за отлика от поне двайсетината световни филми по темата „Дракула“ при многотиражниците графът не е вампиросан; тук той е борец срещу османските нашественици. Все пак в сагата няма нито един ухапан по сънната артерия турчин. Вместо това кръвопиецът се обзавежда със свои офиси в една БЪЛГАРСКА крепост край Свищов (вероятно, за да се посвети на интелектуален труд, понеже не се указва на какво друго).

Това е то. Не, извинете. Не било само това. Същият наш многотиражен източник известява в друг свой брой, че „истинският Индиана Джоунс е българин“. Истинското име на хероя е Александър Александров, по професия шпионин. Ето и буквално казано: „Българският разузнавач написва идеята за сценарий, за да спечели пари за операция“. (Става въпрос за кинопродукциите „Индиана Джоунс“). Умно, но и тъжно: България произвежда елитни разведчици, но те пък работят така, че сами да си плащат при огнестрелна и прободна рана.

Да, да – вярно е, че това хептен ще ме обърка: тия писаници за видиотяване на народа ни ли ще послужат или за умножаване на икономическата мощ на издателите. Но да видим по-нататък – тези от вестника умора нямат. Ето че закономерно иде редът на Йосиф Миладинов, „българския Фелпс“, дано да се обърквам и тук, като смятам, че е рано да се равнопоставя едно скромно, много талантливо момче от Пловдив, все още бъдещ олимпиец, тъкмо с Майкъл Фелпс.

Тоест, с абсолютния рекордьор по брой на ЗЛАТНИТЕ олимпийски медали (общо 27), така че „български Фелпс“ е лоша услуга за младия талант и ако идеята е многотиражката да шашардиса някога с „българи – юнаци“ и с дивотията „Господ е българин!“, с подобни евтинии няма да се получи.

Момент… Я, какво ставало тук!

Дошъл, указва тиражката, един симпатичен хитрец от ДР Конго, по име Икоко, и още със слизането от самолета известява, че разградският футболен тим „Лудогорец“ е (цитираме) „българският ПСЖ“. Тия наистина ме сбъркаха с това побългаряване. Беше еднолично – сега пък и групово. И откъде тия българи в „Лудогорец“ – и десетина процента такива не се виждат по игрището! Абе, добре е казал Валери това за тиража.

Ето пак: „Продадоха къщата на българския Нелсън Мандела“. И се пита болната ми душа: е, къде е сходството? Онези в Африка и не помислиха да продават къщата на Мандела, ами на музей я превърнаха. За нашия бай Илия Минев – по-почтено ще е ако и дума не промълвим – като кощунство ще го почувстваме…

Така. Не можеше да не стигнем и до безумството. Гражданинът Александър Митов, който не е сторил никакво зло на никого от тиражката, е представян като „родният Вин Дизел“. И защо? Нека го изясни Ванга от отвъдното, аз съм объркан.

И понеже във всяко поприще има хит, хитът е налице и в тиражката. Хит, който навеки ще остане непостижим. Милко Калайджиев – българският Тесла. И неволно стигам до извода, че това не може да бъде, тук непременно има някакво недоразумение. И самият се запитвам: защо ми се струва, че този Тесла гледа някак по-интелигентно от нашия Милко, някак по-учено? Нали шоуто е „Като две капки вода“?

Здравко ПОПОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име