fbpx
От категория: Каква стана тя

Почетни диктатори на Варна

Всеки град в България се гордее с нещо хубаво, с което можем да го запомним – София с близостта до Витоша, Бургас с поетите и трудовите хора, Шумен с бирата, Пловдив с тепетата, Стара Загора с липите, Казанлък с розите.

Отворим ли дума за морската ни столица Варна, тя освен с морето може да се „похвали” и с това, че цели 7 години се е казвала Сталин. Този факт, колкото и срамен да е, не е тайна за никого. С промяната на името варненските другари са искали да направят мили очи на вожда на СССР по повод неговата 70-годишнина. Паметната метаморфоза от Варна в Сталин е обявена на 20 декември 1949 година с всенародна радост и грандиозен митинг на площад „Независимост”. Скоро след това пред входа на Морската градина се пръква 6 метрова гипсова статуя на Генералисимуса, а вестник „Сталинско знаме” става официалният орган на града.

Но всички изброени метани са се сторили недостатъчни на градската управа и тя решава да направи Сталин почетен гражданин на Варна. Все пак само две години преди това – през 1947 година, самият Георги Димитров е записан в почетната книга, та уважаемият другар Йосиф Висарионович ли няма да го направят почетен гражданин.

Ще си кажем – всичко това е нормално за тогавашните тоталитарни времена. Така е, но не е нормално след 31 години „демокрация” в страната ни имената на диктатори като Георги Димитров и Сталин да стоят в списъка с почетните граждани на град Варна. Ако бях на мястото на сегашния варненски кмет – Иван Портних, щях да умра от срам от този факт.

Ясно е, градът си има други проблеми – фекални води заливат плажната ивица, мъртви делфинчета се телепортират на автобусните спирки, но помислете сами – другарите Сталин и Димитров да са почетни граждани – по-малък проблем ли е?

Всъщност има един неуспешен опит за премахването им. През декември 2016 година общинският съветник Григор Григоров настоява да бъдат отнети званията „Почетен гражданин на Варна“ на Георги Димитров и Йосиф Сталин. Съветникът тогава се надяваше да бъде подкрепен от поне още 16 колеги, за да влезе предложението му в пленарната зала. Там за него трябваше да гласуват 2/3 от съветниците. В подкрепа на искането си обаче Григоров събра само три подписа.

И така двамата другари от Коминтерна се бетонираха за неопределено време като почетни граждани на Варна. През август 2019 година Общинският съвет в града реши с титлата да бъдат удостоени хирургът проф. д-р Димитър Камбуров, композиторът проф. Милко Коларов и актьорът и режисьор Мариус Куркински. Дали някой от тримата има представа редом до какви „знаменитости” ще бъде записано името му?

Влади Христов

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име