fbpx
От категория: Каква стана тя

РИНГ СВОБОДЕН!

ИЗМАМНИЦИ В БФС

Добър футбол у нас може и да няма, но той носи добри пари на доста хора. Като се почне от разглезените татуирани футболисти с нереално големи заплати, мине се през собствениците на клубове, които перат чрез тях сенчестите си доходи и се стигне до Българския футболен съюз, чиито ръководители не само благосклонно наблюдават това, но и сами си пълнят джобовете по мошенически начини. Един от тях извади на светло завършилата преди дни проверка на спортното министерство. Тя уличи в измама не кого да е, а доскорошния президент на БФС Боби Михайлов.

Заключението на ревизията е, че футболната централа трябва да върне 144 000 лева държавни пари, които е откраднала. Ето  по какъв начин.

През 2015-а в Бургас се провежда европейското първенство по футбол за юноши до 17 години. Мачовете трябва да се играят в Бургас, Стара Загора, Сливен и Созопол. За нормалното протичане на шампионата Министерството на младежта и спорта превежда на БФС 300 000 лева. Тарикатите от футболната централа обаче превеждат част от нея в собствените джобове. Те изготвят документи, според които половината от сумата е дадена на спортния комплекс „Черноморец”, където са се играли някои мачове. И то на вечерно осветление, което струва скъпо. Отчетени са платени суми  – наеми за съблекални, за стаите на съдиите, за делегата на УЕФА, за лекари и линейки, за полицейска охрана и прочие. Че всичко това е една голяма измама лъсва при проверката на място, която показва, че лъжливата документална реалност няма нищо общо с истинската. А тя е следната.

На стадиона няма и никога не е имало електрическо осветление. Така че мачове е можело да се играят, само ако играчите и реферите са имали фосфорециращи екипи, за да могат да се виждат в тъмницата. Това обаче също е невъзможно, защото стадионът е толкова разнебитен и неподдържан, че става донякъде само за тренировки. А камо ли за истински мачове, и то от европейско първенство. Там мачове, са се състояли само по документи и уж са лапнали 144 000 лева. От кого обаче ще се търси отговорност за тази документна измама?

       Стадионът по време на провеждането на европейското първенство

На пръв поглед отговорът е ясен. Мошеническият договор между БФС и спортен комплекс „Черноморец” е подписан от тогавашния президент на футболната централа Боби Михайлов. Той обаче категорично отказа да поеме отговорност с аргумента, че изобщо не е виждал стадиона, на който не могат да се провеждат никакви мачове – той му бил препоръчан от специално създадената комисия за провеждане на първенството. Шеф на тази комисия е бил човекът, който може да остане в историята с печалната слава, че при неговото ръководство  столичният „Левски” е фалирал и изпаднал в аматьорските групи – Павел Колев, по онова време пресаташе на БФС.  Колев обаче също бяга като опарен от отговорност с обяснението, че е бил „само” директор на международния турнир, но лично не е харчил никакви пари.  Тоест – всички са невинни и никой не знае кой е откраднал въпросните 144 000 лева.

Така че кой ще връща откраднатите пари остава отворен въпрос без отговор. Вероятно това изобщо няма да стане. Проблемът ще бъде отнесен в съда с надеждата, че отговорността постепенно ще се размие, делата ще се протакат с години и накрая всичко ще приключи с така характерното за родната Темида оневиняване на виновните – прекратяване по давност.

Сергей Трайков

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ЕДИН ЗАДРЪСТЕН КАЗУС

В Сатиричния театър „Алеко Константинов” от известно време се играе спектакълът „Една задръстена звезда” от Слав Танев и Боряна Иванова. Режисьор: Калин Сърменов. Режисьорът сигурно е този, но за авторите на текста не е сигурно. По-вярно ще е да се каже, че автор на пиесата е нашият колега, стършелът Йордан Попов, напуснал ни в края на 2015. Малко предистория: През 2015...

Продължете

Директно от играта

Здравейте, драги приятели на най-красивата игра! Днес коментаторският ни пункт е разположен в зала 12 на Градския съд, където ще проследим пряко първото за сезона открито съдебно заседание срещу Иван Петров - Изверга, подсъдим по 92 обвинения в рекет, въоръжени грабежи, документни измами и неправилно паркиране. Ще приключи ли вечното дерби между Изверга и закона, ще влезе ли той в затвора?...

Продължете

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име