fbpx

Всяка истерия за три дни

Като изследвам историята на масовите страхове, виждам, че продължават приблизително около 3 месеца, след което биват напълно забравени. Тематиката е същата като днес – медицинска и технофобска. Ето няколко забавни истерии от близкото и далечното ни минало:

***

През 1760 г., малко след внедряването на гръмоотвода в бита (Б. Франклин 1752 г.), хората в Европа и Щатите започват масово да си ги свалят от покривите, защото плъзва достоверна информация, че това са „еретически жезли, пречещи на Бог да изрази гнева си“. Имало е и сигурни доказателства – например голямото земетресение в Масачузетс през 1755 (виновен: Франклин с дяволското си изобретение). Почнали да ги връщат чак през 1769, след като мълния взривява погребите на Венецианската република, градът е леко разрушен, загиват не повече от 3000 човека. (Франклин, по друг повод: „Избягвай крайностите; избягвай да вредиш на хората, колкото и да мислиш, че го заслужават“).

С малка помощ от ангелчета Бенджамин Франклин улавя мълния

***

Годината е 1831, по време на епидемията от холера в Санкт Петербург се появява също достоверна информация, че няма никаква холера, а борещите се за независимост поляци нощем отравят зеленчуците в градините на хората и водата в бъчвите и че лекарите насила лекуват здрави хора (неясно с каква цел – евентуално за да източват Здравната каса, „следете пътя на парите“ и др.). Слуховете водят до паника и бунтове – на 22 юни тълпата разрушава няколко лазарета и пуска на свобода холериците, убиват и малко лекари и полицаи.

***

В края на 70-те на 20-и век след съобщение за две деца, загинали на Хелоуин, в Щатите отменят празнуването поради страх от „маниаци, слагащи игли, бръснарски ножчета или отрова в сладкишите“, които раздават на децата. В градовете, където все пак се осмелили да празнуват, в болниците се появила услуга „рентгеноскопия на сладкиши“. Според статистиката в края на 80-те родителите са давали около 1 милион долара годишно за тази сравнително полезна услуга.

***

Сиатълската мас-психоза от 1954 г. също ми се стори интересна. Шофьорите в Сиатъл поискали от властите обяснение за малките драскотини по предните стъкла на колите си, понеже се появил слух, че причината са „космически лъчи“, изпитания на радиоактивно оръжие или яйца на пясъчни бълхи, снесени точно на стъклото. Провели около 3000 експертизи, изяснило се, че 5% от стъклата са надраскани от вандали, останалите са драскотини, които ги е имало и преди, но дотогава никой не им е обръщал внимание.

***

Преди Грета Тунберг да се изтъпани в ООН, друга девойка – дванайсетгодишната Севърн Сузуки, през 1992 г. произнася аналогична реч – че се „страхува да излезе навън заради дупката в озоновия слой“. Сузуки иска от ООН незабавно да се добави озон в атмосферата, иначе тя не можела да диша този въздух. Плахите твърдения на специалистите, че озонът е силно токсичен, остават без внимание. Както се казва на психиатричен език: „Всяка истерия за три дни“.

 Проф. Александър  Хаджигеоргиев,
психиатър

Още от "Стършел"

МНОГО ВИ ЗДРАВЕ ОТ…

Не че ме гони носталгията, но едно време си имаше ред! И човек знаеше пред кого да легне и на кого да се помоли, за да се уреди въпросът. Ниска ти е заплатата – събираш стотина души с ниски заплати, лягате на паветата пред Министерския съвет и Бойко вдига заплатите. Високи са ти данъците – събираш стотина данъкоплатци, лягате сред  „Дондуков“...

Продължете

ПОСЛУШКО – ДЪЛГОУШКО

Като истински политически факир, Бойко Борисов бръкна в цилиндъра си и извади бяло зайче – своя кандидат за кмет на София. Зайчето Хекимян, иначе журналист от бТВ, мръдна послушно с ушенца и – по заповед на фокусника, се включи в кметската надпревара. Този Послушко-Дългоушко отдавна е известен на публиката – още като водещ задаваше такива въпроси, каквито му диктуваха в слушалката....

Продължете

ВЕНЕДИКТ ЕРОФЕЕВ (1938 – 1990)

Из „МОСКВА - ПЕТУШКИ“ Да. Повече пийте, по-малко замезвайте. Това е най-добрият цяр срещу самомнението и повърхностния атеизъм. Погледнете хълцащия безбожник: той е разсредоточен и тъмнолик, той се измъчва и е безобразен. Обърнете му гръб, плюйте и погледнете мен, когато започна да хълцам: вярващ в предопределението и изобщо непомислящ за каквото и да било противоборство, аз вярвам в това, че Той...

Продължете

ПРОТЕСТ НА САТИРИЦИТЕ

Фейлетонисти от „Стършел” ще блокират фоайето на Столичната библиотека в знак на протест срещу евтиния внос на фейлетони от Украйна. След руското нападение срещу страната украинските сатирици са удвоили производството на текстове срещу Кремъл и Путин. Част от тях се внасят в нашите медии и в социалните мрежи, без да се начисляват хонорари. „Това подбива родното производство – заявяват стършелите. –...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"