fbpx

ЩРАК, НИКОЛИНКЕ, НА ПОРТРЕТ

Оптимизъм за
родния туризъм

 Уважаеми сънародници, българският туризъм е в тежка криза! И то не заради отменени хотелски резервации, а заради нарушения социален статус на министъра на туризма. Всички предстоящи кинофестивали са анулирани, звездите са се изпокрили в именията си. А както знаем, министър Ангелкова има остра нужда да се снима с холивудски величия. Майкъл Дъглас и Силвестър Сталоун се гордеят, че имат снимка с наш министър.

Дано скоро връчват пак „Оскари“, че да си стъпи на крака туристическото ни ведомство.

Междувременно бяха предложени мерки за спасяване на предстоящия сезон. Който е платил за екскурзия, да отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. За сметка на това ще бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания. Гениално! А ваучери за храна и тоалетна хартия като бонус към провалената почивка защо не се сетиха да предложат от туристическото министерство?

Тази нелепост с ваучерите обаче е нищо в сравнение с идеята за новото електронно приложение. Нечуваната досега иновация ще позволява да проверяваме на кой плаж има свободни чадъри и шезлонги. При 30 лева такса за шезлонг с чадър познайте сами колко от тях ще бъдат заети. Въпреки това предстои да похарчим една камара народни пари за подобно непотребно на никого приложение.

Вместо да измисля кое от кое по-неадекватни решения, туристическото ни ведомство можеше да вземе пример от гръцките си колеги. Планираните мерки в южната ни съседка включват понижени данъчни ставки на бизнеса от 24 на сто. Хотелиерите ще излязат с нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи, тъй като през 2020 г. се очаква спад на броя на пътуващите пенсионери. Гърците ще намалят транспортните такси и ДДС-то за самолетните услуги. Всички места за настаняване ще плащат 6 на сто по-нисък данък. Туристическата такса за втората половина на годината ще бъде редуцирана до 4 евро в зависимост от категорията на хотела.

Ето това са работещи мерки за спасяването на един отрасъл! За разлика от Ангелкова обаче гръцкият министър на туризма Харис Теохарис не ходи да дебне холивудските знаменитости по фестивалите с надеждата да се увековечи на кадър с тях.

Една надежда ни остава – руските туристи! Ще им махнем визите и юруш на Черноморието. Пък може и Алла Пугачова да дойде да летува тук. Не е Тина Търнър, но при тая липса на звезди ресорният министър едва ли ще пропусне шанса да се снима с нея.

Влади ХРИСТОВ

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"