fbpx
От категория: Каква стана тя

ЩРАК, НИКОЛИНКЕ, НА ПОРТРЕТ

Оптимизъм за
родния туризъм

 Уважаеми сънародници, българският туризъм е в тежка криза! И то не заради отменени хотелски резервации, а заради нарушения социален статус на министъра на туризма. Всички предстоящи кинофестивали са анулирани, звездите са се изпокрили в именията си. А както знаем, министър Ангелкова има остра нужда да се снима с холивудски величия. Майкъл Дъглас и Силвестър Сталоун се гордеят, че имат снимка с наш министър.

Дано скоро връчват пак „Оскари“, че да си стъпи на крака туристическото ни ведомство.

Междувременно бяха предложени мерки за спасяване на предстоящия сезон. Който е платил за екскурзия, да отложи пътуването за по-късен етап, но да не си иска парите обратно. За сметка на това ще бъдат издавани ваучери за неосъществените пътувания. Гениално! А ваучери за храна и тоалетна хартия като бонус към провалената почивка защо не се сетиха да предложат от туристическото министерство?

Тази нелепост с ваучерите обаче е нищо в сравнение с идеята за новото електронно приложение. Нечуваната досега иновация ще позволява да проверяваме на кой плаж има свободни чадъри и шезлонги. При 30 лева такса за шезлонг с чадър познайте сами колко от тях ще бъдат заети. Въпреки това предстои да похарчим една камара народни пари за подобно непотребно на никого приложение.

Вместо да измисля кое от кое по-неадекватни решения, туристическото ни ведомство можеше да вземе пример от гръцките си колеги. Планираните мерки в южната ни съседка включват понижени данъчни ставки на бизнеса от 24 на сто. Хотелиерите ще излязат с нови летни пакети, насочени към привличане на по-млади поколения туристи, тъй като през 2020 г. се очаква спад на броя на пътуващите пенсионери. Гърците ще намалят транспортните такси и ДДС-то за самолетните услуги. Всички места за настаняване ще плащат 6 на сто по-нисък данък. Туристическата такса за втората половина на годината ще бъде редуцирана до 4 евро в зависимост от категорията на хотела.

Ето това са работещи мерки за спасяването на един отрасъл! За разлика от Ангелкова обаче гръцкият министър на туризма Харис Теохарис не ходи да дебне холивудските знаменитости по фестивалите с надеждата да се увековечи на кадър с тях.

Една надежда ни остава – руските туристи! Ще им махнем визите и юруш на Черноморието. Пък може и Алла Пугачова да дойде да летува тук. Не е Тина Търнър, но при тая липса на звезди ресорният министър едва ли ще пропусне шанса да се снима с нея.

Влади ХРИСТОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име