fbpx
От категория: Каква стана тя

(не)ДИПЛОМАТИЧНО ЧЕТИВО

ВИРУСИ ОТ ДС

Покрай пандемията разни тарикати се опитват да печелят по разнообразни начини. Даже такива, които са на държавна служба и официално минават за дипломати.

Такъв е консулът ни в Хага Свилен Илиев, който се прочу със скандалната такса „коронавирус“. Той взимаше по 5 евро от българин и по 10 евро от чужденец, въпреки че според наредбите услугите в консулството са безплатни.

Външният министър Екатерина Захариева светкавично реагира и прекрати задграничната командировка на консула заради незаконната такса. Прибра го предсрочно в София, където срещу него е образувано дисциплинарно производство.

Кой е този тарикат-дипломат?

Преди време Комисията по досиетата разкри, че Свилен Илиев всъщност е агент Сивил, вербуван от Държавна сигурност през далечната 1983 година. А в архива са съхранени собственоръчно написани от него доноси. Официално обаче той се води на заплата във външно министерство и обикаля света, назначаван на сладки дипломатически служби като Виена или Хага.

Въпреки че минаха 30 години от демократичните промени, няма и

няма отърваване от ДС. Където и да бръкнеш, ще откриеш кадрите на тайните служби от комунистическото време. А после се питаме защо живеем по-зле от другите, а страната ни върви мъчително бавно по демократичния път на Европа, като кола с блокирали спирачки. Спирачки, заради липсата на лустрация.

Сега агент Сивил сигурно ще бъде пенсиониран от Външно и пратен на заслужен отдих. Но мястото му няма да остане незаето – най-вероятно за Хага стяга куфарите следващият агент на ДС. Или синът му.

Агентите на ДС са като вирусите – нямат свършване и мутират. Но пораженията, които нанасят върху обществото, са доста по-сериозни.

За толкова години не открихме ваксини срещу тях.

Сергей ТРАЙКОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Йожен ЙОНЕСКО (1909 – 1994)

МОМИЧЕ ЗА ЖЕНЕНЕ Пиеса в едно действие Госпожата носи шапка с изкуствени цветя, закрепена с голяма игла, държи чанта, облечена е в дълга рокля и виолетов жакет. Господинът е в редингот, с черна вратовръзка, дантелени маншети, има бяла брада. Двамата са седнали на пейка в парка. ГОСПОЖАТА: Мога да ви кажа, че моята дъщеря завърши учението си с отлични оценки. ГОСПОДИНЪТ:...

Продължете

СЛЕД КАТО МЕ ПРОБИХА

Когато ме пробиха някъде, миг преди да отворя единственото си око към света, потръпнах от ужас! Настина беше потресаващо. Да, уви. Най-злокобните ми съмнения се оправдаха. Бяха ме издълбали в някакъв си кавал-провинциа­лист! В един български селянин! Къде бе гледал баща ми, свределът, произведен в бляскавата немска провинция Северен Рейн - Вестфалия! Къде се бе отнесла майка ми, острата пила, която...

Продължете

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ

ЧИНИЯТА НА ВЪЗДИШКИТЕ Калоян Паргов, функционер на БСП, почти двойник на Вълко Червенков – като  мислене и като излъчване, връчил награда на млада архитектка. Наградата е за „Съхранение и нов живот на наследството”, а архитектката  Дора Иванова е отличена с нея заради усилията є да възроди „чинията” на Бузлуджа – паметника на комунизма, издигнат в началото на 80-те. И сто награди да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име