fbpx
От категория: Каква стана тя

ВИРУСЪТ НА НЕГРАМОТНОСТТА

Целокупният български народ вече от няколко седмици е под карантина и освен да брои дните до края й, той най-прилежно следи брифингите за коронавируса, излъчвани от Министерския съвет.

И аз като всички останали сядам пред телевизора да се информирам за ситуацията покрай този упорит вирус: „Помежду другото между нас сега се движат хиляди хора, които са носители на коронавирус и не са изследвани“, заявява здравният министър Кирил Ананиев, а малко по-късно на същия брифинг добавя: „Помежду другото, аз искам да благодаря на всички български граждани, наистина има промяна в мисленето и поведението на българския народ и тя е видна“.

Също е видно, г-н здравен министър, че в часовете по български език явно сте бъбрили с другарчето си по чин, вместо да запомните някое друго правило. Това е все едно да кажете „изнапредвид“ или „изпонапредвид“.

Недопустимо е който и да е български министър да прави подобни очевадни правоговорни грешки. Г-н Ананиев, дума „помежду другото“ в нашия език не съществува, има „между другото“, но тя за съжаление не присъства в речника ви. Не е нужно да сте завършил филология, за да знаете елементарните правила на правоговора. Здравният министър е финансист по образование, но това не отменя задължението му да бъде грамотен, говорейки ежедневно пред милиони телезрители.

Всъщност нищо ново под слънцето – неграмотността е част от ежедневието на повечето български политици.

Достатъчно е само да си припомним как в началото на 2017 година депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев внесе проект на нов “Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език“, пълен с правописни грешки. Парадоксалното в случая беше, че документът се отнасяше за чистота на езика, а самият му автор показа черно на бяло колко далеч е от познаването на собствения си език. Тепърва ще бъдем свидетели на подобни случаи, вирусът на неграмотността е по-трудно лечим от всички познати ни до сега вируси.

Уважаеми управляващи, вместо да си играете на вдигане и замразяване на заплатите, купете на родните депутати и министри по един речник. По-добре него да носят със себе си, отколкото маска срещу коронавирус.

Влади ХРИСТОВ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Орден с име на салам

З-з-знак ни дадоха от президенството – наградиха с най-високия орден „Стара планина” не кого да е, а мултака Николай Вълканов, дясна ръка на баш-мултака Илия Павлов, застрелян от неизвестен извършител. И от най-високото място в държавата ни казаха в прав текст: ДС пак е тук и пак ви управлява! Ето какво пише в Уикипедия за  групировката Мултигруп:  „През 90-те години на...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име