fbpx

ВИРУСЪТ НА НЕГРАМОТНОСТТА

Целокупният български народ вече от няколко седмици е под карантина и освен да брои дните до края й, той най-прилежно следи брифингите за коронавируса, излъчвани от Министерския съвет.

И аз като всички останали сядам пред телевизора да се информирам за ситуацията покрай този упорит вирус: „Помежду другото между нас сега се движат хиляди хора, които са носители на коронавирус и не са изследвани“, заявява здравният министър Кирил Ананиев, а малко по-късно на същия брифинг добавя: „Помежду другото, аз искам да благодаря на всички български граждани, наистина има промяна в мисленето и поведението на българския народ и тя е видна“.

Също е видно, г-н здравен министър, че в часовете по български език явно сте бъбрили с другарчето си по чин, вместо да запомните някое друго правило. Това е все едно да кажете „изнапредвид“ или „изпонапредвид“.

Недопустимо е който и да е български министър да прави подобни очевадни правоговорни грешки. Г-н Ананиев, дума „помежду другото“ в нашия език не съществува, има „между другото“, но тя за съжаление не присъства в речника ви. Не е нужно да сте завършил филология, за да знаете елементарните правила на правоговора. Здравният министър е финансист по образование, но това не отменя задължението му да бъде грамотен, говорейки ежедневно пред милиони телезрители.

Всъщност нищо ново под слънцето – неграмотността е част от ежедневието на повечето български политици.

Достатъчно е само да си припомним как в началото на 2017 година депутатът от ГЕРБ Кирил Добрев внесе проект на нов “Закон за съхранение, чистотата при употреба и развитие на българския език“, пълен с правописни грешки. Парадоксалното в случая беше, че документът се отнасяше за чистота на езика, а самият му автор показа черно на бяло колко далеч е от познаването на собствения си език. Тепърва ще бъдем свидетели на подобни случаи, вирусът на неграмотността е по-трудно лечим от всички познати ни до сега вируси.

Уважаеми управляващи, вместо да си играете на вдигане и замразяване на заплатите, купете на родните депутати и министри по един речник. По-добре него да носят със себе си, отколкото маска срещу коронавирус.

Влади ХРИСТОВ

Още от "Стършел"

ПРЕМЪЛЧАВАНЕ И ПРЕИНАЧАВАНЕ

Един ден след 6-ти септември, Деня на Съединението, научих от Българското национално радио, че Захарий Стоянов бил „грантаджия”. Разбрах го от разговора на Велислава Дърева в предаването „12+3” с водещия Петър Волгин. Събрала в себе  си „цялата злоба на русороба”, Дърева си измисли някаква своя „история”, за да обяснява днешната ни журналистика. Тръгна от германския канцлер Бисмарк, който  подкупвал медии със...

Продължете

А ЗА МУСКУЛИ ПАРИ ИМА

Президентът Румен Радев пръв се курдиса за снимка с Нургюл Салимова, след като младата ни шахматистка стана втора на турнира за световната купа в Баку. И я награди с поздравителен плакет (няколко формални изречения в рамка), който не може да є послужи за нищо. Така продължи традицията българската държава да се държи като мащеха към двайсетгодишното момиче от търговищкото село Крепча,...

Продължете

ЗИМНИНАТА НА ЛЕЛЯ РАХИЛА

Леля Рахила, ако и да беше главен лаборант седми разряд и член-кореспондент на БАН, във втората половина на всеки август слагаше зимнина. По забележителен начин. Да вземем за пример корнишона – тя няма да отиде на първата сергия в града, а ще отиде при доверен търговец от зеленчуковия пазар в Кърналово. Сетне минава касетките с краставички с ултравиолетова лампа, за да...

Продължете

Прочетете новия "Стършел"!

Подаръци "Стършел"