fbpx
От категория: Каква стана тя

ФЕРМА БЪЛГАРИЯ

В Оруеловата „Ферма на животните” е казано, че всички животни са равни, но някои са по-равни.

В нашата „Ферма България” е така и с хората. Имаме си същества от елитна порода, които са нещо повече от другите. Даже в извънредно положение си запазват привилегиите – ограничение не ги лови, глоба не ги стига, закон не ги засяга.

Законът е за стадото, елитът е над него.

Вижте ни Водача – всеки ден се явява на брифинги и ни зове да си стоим вкъщи, а като излизаме, да носим маски. А сам той обикаля из страната в ролята на загрижен. За кое повече – за народа или за рейтинга си? Пиарите му заснемат всяка негова стъпка, телевизиите покорно я излъчват. А всеки българин от стадото пред екрана се пита: защо Той е смъкнал маска под брадата като „старо куче” от казармата пред уволнение? Защо сам си кара джипа – и то без колан? Ако катаджиите хванат обикновен човек без колан – глоба. Колко глоби е платил нашия Водач за разпасаност?

Примерът му е заразителен – журналистка прави предаване по една телевизия и „кара направо”.

Качва в колата си някой политик, слага го на волана и му задава въпроси. А зрителят се чуди: във време на социална изолация, когато уж трябва да сме на два метра един от друг, защо тия двамата на екрана са без маски и си хортуват сладко на предните седалки – глава до глава? Безкрайното бъбрене не отвлича ли вниманието на шофьора? Защо журналистката, освен без маска, е и без колан? А политикът, който върти волана, проверен ли е за алкохол? Ако го проверят, дали пък пробата няма да е над допустимата? Като на оня народен и евротрибун, известен с политическия си джамбазлък, който неотдавна бе хванат на кормилото пийнал. Но му се размина.

Стадото може да задава въпроси, колкото иска. Но не може да се престарава в гражданската си активност…

Един активен гражданин се престарал – заснел друг Водач, пак от елитна порода – аракачанска, да се изтяга на пейка в градска градинка. Ако това го направи обикновен човечец или майка с количка – яка глоба! Беше 5000, сега е по-достъпна – 300…

Тук стадото трябва да благодари на елита, че само го стриже, но не му смъква цялата кожа…

Друг зорък зрител-наблюдател забелязал министъра на културата да дими като комин в кабинета си. В обществена сграда, където пушенето е забранено…

И незабавно го натопи в социалните мрежи.

Министърът излезе пред стадото и обеща от екрана, че ще си плати за цигарата. Ако го  направи – ще е нечувано. Защото сме виждали неговият предшественик да пуши не само в кабинета си, а и по коридорите на властта. Но не сме го чули да плаща. Даже не си плати за побоя над полицай…

Във „Ферма България” животните са си свикнали, че има равни и по-равни.

Но в извънредното положение се яви друга надежда за равенство – не пред закона, а пред вируса. Макар по име монархичен, този вирус изглежда демократичен, заразява наред – млади и стари, бедни и богати, не само стадото, а и елита.

Докато стадото очаква да се сдобие със стаден имунитет, елитът си мисли, че имунитетът на властта ще го опази.

И този път.

Михал МИШКОВЕД

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ГЛУПОЛАНДИЯ СРЕЩУ НИДЕРЛАНДИЯ

България не, но преди няколко години аз лично влязох в Шенген. Стъпих в селцето на река Мозел, разположено на три граници – френска, германска и люксембургска. Тук през 1985 г. на един речен кораб е подписано споразумение за отпадане на границите между европейските страни и така малкото люксембургско село става синоним на свободно придвижване за гражданите на Европа. От доста години...

Продължете

Абонамент`2023

Остават броени дни до края на абонаментната кампания - имате възможност да направите абонамент за "Стършел" във всички пощенски станции, в редакцията на вестника или онлайн само до 15 декември! Всички подробности можете да намерите на https://www.starshel.bg/abonament/  Не чакайте последния момент, за да не изпуснете влака!

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име