fbpx
От категория: Каква стана тя

ПРОФЕСИЯ ДРАЗНИТЕЛ

Журналистите са една от професиите на първа линия в борбата с коронавируса, но никой не им го признава. Нищо че разчитат на тях от сутрин до вечер. Дори не се сещат да ги тестват за COVID 19. (Е, сетиха се, но с голямо закъснение.) Политиците ги мразят, а социалните медии ги подиграват… Но такава е съдбата им. За да бъдеш журналист, трябва да бъдеш дразнител. Ето как!

Никога не задавай въпрос по темата

На пресконференцията нагласилите се говорители са добре подготвени и очакват да ги питате

точно това, за което са се подготвили. В никакъв случай не го правете! Задайте въпрос възможно най-далеч от тяхната компетенция. Изненадайте ги с удар в гърба. Така ще ги поставите в патова ситуация, те ще се шокират и ще се чудят какво да отговорят, а това веднага ви поставя в по-силната позиция. Противникът трябва да се шашка!

Надвикай конкурента

В момента, в който дадат думата за въпроси, заедно с вас ще се обадят още неколцина смелчаци. Може да са ви приятели и колеги, но не им давайте преднина. Животът е битка! Продължете да говорите на висок глас, докато съперниците ви абдикират, а обектът на въпросите ви се принуди да ви слуша. Че то без викане тая работа не става. С култура и обноски доникъде няма да стигнете. Ако не се откажете от надвикването, най-накрая водещите ще се принудят да ви дадат думата, а това в крайна сметка е целта. Да се чуе гласът ви.

Изстреляйте канонада от въпроси

След като сте привлекли вниманието на противника и сте надвикали конкурентите, задайте поне няколко въпроса. Ами то с един въпрос всеки знае! Майсторлъкът се състои в това да питаш няколко неща наведнъж, а докато отговаря на първия въпрос, говорещият вече да е забравил за следващите. Това внася допълнителен смут, а когато ви попита: „Какъв беше следващият въпрос?“, вие вече можете да го питате каквото си искате. В случай пък, че бърза да даде думата на някой друг, задължително напомнете, че сте имали още въпроси. Ако не си ги спомняте, импровизирайте!

Не бързайте да си ходите

Даващите пресконференции, особено в критични ситуации, обикновено гледат да се измъкнат колкото се може по-бързо. Не им го позволявайте! След като сте чули въпросите на своите конкуренти, спомнете си кой от тях е раздразнил най-много говорителя и го повторете под друга форма. Това ще допринесе за допълнителен съспенс на събитието. Възможно е някой да ви нахока, но не бързайте да се предавате. Вие защитавате правото на свобода на словото, а свободата иска жертви. Ако някой продължи да ви хока или иска да ви пренебрегне, рязко сменете темата. Повдигнете въпроса за правото на информация и за рецидиви от близкото и далечно минало.

Сложете капачето

След като сте сложили началото на въпросите на дадена пресконференция, достойнството  изисква да сложите и капачето, т. е. да я завършите. Така не само ще ви забележат, но и ще ви запомнят. Никъде не е казано, че имате право да задавате въпроси само по веднъж. Продължавайте да говорите и леко повишете тоналността на тембъра. Внесете лек нюанс на лична обида и застрашено право на професионална реализация. Не се страхувайте!

Ако накрая ви изведе охраната, знайте, че сте изпълнили дълга си иче сте истински журналист, истински дразнител!

Екатерина ВИТКОВА

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

ДА ЖИВЕЕ ХЕПИЕНДЪТ!

Сашко е намерен! Извънредни емисии и повсеместна народна радост. Девет дни телевизионните новини започваха, а често и свършваха със сводки по издирването на изчезналия петокласник. След дълго чакания хепиенд социалните мрежи се напълниха със стария футболен възглас: „Господ е българин!”. Каква е истината за изгубването на детето, едва ли някога ще стане ясно, и не това е най-важното. За последните 20...

Продължете

мИСТЕРИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ГЛАСОВЕ

Хакерите са за това – да бърникат из интернет пространството, да блокират сайтове, които не им харесват, и да объркват кореспонденцията между институциите. Преди дни в редакционната поща попадна проектът за изборен кодекс на една от парламентарно представените партии, изпратен до почти коалиционните є партньори. Тъй като никой няма време и търпение да изчете всичките сто и деветдесет страници, ние сме...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име