fbpx
От категория: Каква стана тя

МАРГИНАЛИ, КУЧЕТА ГИ ЯЛИ

Куче дооглозгва маргинал

В спрялото време на изолация стана ясно кои професии станаха ненужни – творческите. Така наречените „свободни професии”, практикувани от хора, които не се разписват на ведомост за месечна заплата, а разчитат само на хонорари. И сами си плащат осигуровките – здравни и пенсионни.

Театрите и кината затвориха, концертите са отменени, книжарниците не работят, книгоиздаването спря, няма изложби, филми не се снимат…

Това не е само у нас, а навсякъде по света.

„Ако смятате творците за ненужни, опитайте да прекарате карантината без музика, книги, поеми, филми и картини“ – написа Стивън Кинг.

Писателят си мисли, че така ще трогне сърцето на политици и финансисти.

Може – някъде по света, но не и у нас.

У нас хората с пари по-добре си прекарват в изолация с уиски и бадеми, вместо с филми, книги и картини.

Все пак узнахме, че на премиера Бойко Борисов нещо му липсва – футболът! Да го гледа по телевизора и сам да рита, но не каза коя книга отваря, докато е „сам като куче в Банкя”… Е, за него поне се знае, че е прочел една книга – „Винету”.

Други нямат и толкова.

Не сме чули нашият финансов министър Влади Горанов да каже нещо за пиеса, която е гледал, за концерт или за любим писател.

Чухме го обаче да нарича творците със свободни професии – „маргинали”.

А министърът на културата се яви на екрана с някакво мънкане и мъгляви обяснения, че това е то, свободата – като си избрал да не си на щат, сега ще си носиш последствията.

Все пак управниците се почесаха по умните глави и взеха решение да раздават безлихвени кредити на „самоосигуряващите се” – по 1500 лева.

Пари, които трябва да се връщат.

Е, и това е нещо… Малко по-добре от нищо.

Междувременно някаква Асоциация на земеделски производители предложи онези безработни, които получат компенсации за бездействието си по време на извънредното положение, да излязат на полето.

Там имало доста кърска работа.

Такива бригади имаше по времето на соца – професори вадеха праз, писатели и журналисти – цвекло, а хирурзи – зеле…

Ако ще ни връщате в тия времена, поне ме пратете при зелето… Предпочитам го пред цвеклото.

 Михал МИШКОВЕД

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

ВЕЖДИЧКА ИГРАЕ НА ЖМИЧКА

Както знаем, скулпторът Вежди Рашидов, когото наричаме любовно Веждичка, е председател на Народното събрание. Знаем също, че е депутат от партия ГЕРБ и вече четири мандати е верен неин войник. Но ролята му днес се промени - стана парламентарен шеф и като такъв трябва да показва надпартийност, неутралност, не бива да бъде червен, син, жълт или лилав, нали вече не принадлежи...

Продължете

СЪРАТНИКЪТ

Не знам дали съм самотна, или просто ми се пие без  повод. Да, самотна съм. Ето защо обръщам още една чаша Бейлиз – шоколадов ликьор. А защо съм самотна? Мъжът ми има любима, да не използвам грозната дума, която властва в жълтите издания - но това не е повод за самота – с нея са съратници вече четири години. Не зная...

Продължете

Отново в играта!

З-замириса на избори и настана оживление в партийните редици. Една партия, безславно ударила политическото дъно, сега разчита на новия шанс. Формацията Има такъв народ  почна да си въобразява, че тя още нещо значи и  ще се намери отново такъв  народ, който пак да гласува за нея. Издъненият Слави и неговите пишман политикани сега са измислили нов ход за връщане в играта...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име