fbpx
От категория: Разкази за всеки ден

STAR WARS

– Заемете позиция за атака! – изхриптя Дарт Вейдър по секретния интерком.

Космическата флотилия направи флангов маньовър и навлезе в плътните слоеве на атмосферата. Лордът застана пред огромния илюминатор. Земята беше в краката му. Апетитна и обла като грижливо наторявана ябълка. Пълководецът потри ръце. В мрачината на командната зала заискри статично електричество.

– Изстреляйте сонда-разузнавач! – разпореди се Рицарят на тъмнината.

От крайцера излетя шпионска капсула и се насочи към повърхността на планетата. Обстановката трябваше да се проучи преди да пуснат бронираните канонерки.

В слушалките отекна първият доклад:

– Летя над квадрат 13-А1. Зона: България. Обект: София. Позиция: Околовръстно шосе. Обстановка: Асфалт с противотанкови ровове. Вали киселинен дъжд. По банкета засичам самоходни бактериологични бомби. Дебнат в храстите.

Дарт Вейдър притаи дъх. Очевидно земляните го очакваха. Да пусне канонерките на този терен би било самоубийство. А това е само предната полоса на отбраната!

Сондата продължи да докладва:

– Летя над квадрат 13-А2. Позиция: Женски пазар. Обстановка: Сергии с опасни генно-модифицирани организми. Местните ги ядат.

Вейдър задиша учестено. Врагът се храни с

ГМО?! Пфу! Що за чудовища ядат тия гадости? Планът за биологична атака отиваше по дяволите.

– Докладвам сводка от местните вестници – продължи сондата. – „Пипалата на Октопода се разрастват”, „Крушата гръмна Крокодила”, „Хамстера плаши с развалени зъби”, „Моркова и Козела изядоха главата на прокурор”…

– Ужас! – подскочи Принцът на мрака. – Това са последиците от ГМО-то! Само ГМО причинява такива чудовищни мутации!

Генералите зад него започнаха да се изнасят на пръсти.

– Върнете се в строя, страхливци! – изръмжа Пълководецът и удуши с поглед най-близкия офицер.

Генералите козируваха с треперещи кунки.

Сондата неумолимо продължи:

– Летя над квадрат 13-А3. Позиция: Позиция: Парламент. Обстановка: Тече петъчен парламентарен контрол. Давам звук и картина.

Всички се взряха в плазмения монитор. От трибуната се изказваше сфероид, който очевидно страхуваше присъстващите в залата.

– Джаба? – опули се Дарт Вейдър и потръпна.

– Потвърждавам. Джаба. – отвърна сондата.

Това беше прекалено. Противотанкови ровове – добре. Бактериологични бомби – бива. ГМО – ще се оправим някак. Но Джаба да страхува в Парламента? Тук имаше нещо гнило… Камерата се фокусира върху сектора на правителството. Там безгрижно си седяха премиерът и военният министър. Разговаряха под сурдинка за „шменти-капели” и въздействието на коронавирусвърху пенсионната реформа.

Лорд Вейдър се изпоти.

– Люк Скайуокър?… Йода?… Джедаите са тук!

Викът му отекна чак до задния отсек на кораба и причини лека паника сред екипажа.

„Шменти капели”! Кодовото название на операцията бе разгадано. Дори вече планираха ликвидацията на старата имперска гвардия, която отдавна беше за пенсия…

Десетина звездни плъха прекосиха залата по посока на изхода.

Ситуацията излизаше от контрол.

Внезапно корабът потръпна.

Антените засякоха мощен сигнал. На екрана се появи неопределено същество с надпис: „Азис”.

Съществото скимтеше, пъшкаше и правеше странни движения с ханша. Всичко това бе съпроводено от шум в неравноделен ритъм.

– Лия? Какво е станало с теб? – изпъшка Повелителят на Тъмната Сила.

Да, това беше Принцеса Лия, очевидно мутирала от злоупотреба с ГМО. Тя играеше танца на войната и зовеше за противоестествена разправа с врага!

Лордът на Тъмнината получи апоплектичен удар. Залитна по посока на генералите си, но там нямаше кой да го подкрепи – висшият команден състав отдавна си бе плюл на петите.

– Отбой! Отбой! – изхриптя Дарт Вейдър, колкото да придаде известно приличие на поголовното бягство.

Имперската флота се разпръсна в различни посоки на Галактиката.

***

В това време по телевизиите съобщаваха за поредното НЛО над парламента. Но това не впечатли никого. На жълтите павета беше пълно с паднали от Луната, които постоянно се изстрелваха в орбитата  на властта. Нищо необичайно… А всъщност никой на тази планета не се и досещаше, че едно героично балканско племе бе спасило Цивилизацията от междузвездна война, благодарение на своята  очарователна проклетия.

Петър КРАЕВСКИ

Оставете коментар - участвайте в дискусията

За да коментирате под тази публикация е необходимо да сте регистриран/а в сайта на Стършел. Регистрирайте се безплатно още сега или влезте в профила си!

Още от "Стършел"

СТОКОВАТА БОРСА НА СИНА МИ

Миналата седмица от правителството ми се обадиха да погледна Плана за възстановяване на лаптопа, преди правителството да подаде оставка, за да спазим сроковете. За да кротува 2-годишният ми син, му дадох телефона. За няма и два часа оправих всички критични грешки, дадох детайлно насоки какво да включат още и накрая си взех телефона от детето. Оказа се, че нашият влязъл в...

Продължете

КОНКУРС “ЗИМНИ ПРАЗНИЦИ”

ПРАЗНИЧНО КАФЕ Пенсионерският клуб беше саморъчно направена постройка пред блока, вътре с печка кюмбе и чистак новичка машина за кафе, подарена от внука на дядо Марин – клубния председател. Тя бе от най-модерните, които сами мелят кафе, сами правят всичко, даже и говорят на няколко езика. Старците така употребиха машината, че тя заговори на китайски и когато трябваше да й се...

Продължете

Докато на Борисов му е много „вътрешно”, Иванчева е вътре

На пръв поглед между двата случая има общи неща – подхвърлени пачки евро и златни кюлчета в чекмеджето на нощното шкафче на единия и 70 хиляди евро в автомобила на другата. Обстоятелство, доказало безпощадно ясно, че паричната единица на еврозоната вече се е наложила като универсално разплащателно средство в определени среди на висшето общество, докато депутатите все още умуват дали да...

Продължете

Върнете паролата си

Моля въведете e-mail адреса си или потребителското си име